9. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EETEL: uus ehitusseadustik ei taga  elektriohutust

„Oleme mures olukorra pärast, sest eelnõus toodu rakendamisel muutuvad elektriohutuse nõuded ja see võib seada ohtu inimeste tervise ja elugi,“ kinnitas EETELi juhatuse esimees Märt Viileberg

Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liidu juhatus suunab tähelepanu puudujääkidele planeerimisseaduse, ehitusseadustiku ja nende rakendamise seaduse eelnõudes, sest kavatsetavad muudatused hakkavad avaldama suurt mõju väljakujunenud olukorrale elektriehituse turul. EETELi juhatus märgib, et uus ehitusseadustiku eelnõu ei taga  elektriohutust elektripaigaldiste ehitamisel ja kasutamisel 

Seaduse eelnõust on välja jäänud mitmed olulised lõigud, samuti on mitmed olulised lõigud kehtivast Elektriohutusseadusest lahustunud üldsõnalistesse deklaratsioonidesse. Välja on jäänud näiteks elektripaigaldustööde ohutu läbiviimine, isikute erialase pädevuse hindamine, elektripaigaldiste käit jne. Liiga üldsõnaliselt  on sõnastatud näiteks ehitusseadustiku paragrahvis 76 elektripaigaldistele esitatavad nõuded.

“Loodan ühtlasi Elektriohutusnõukoda sekretäri kohuseid täites, et nõukoja  liikmetel jagub kannatust ja tasakaalukust seadustiku eelnõu täiendamisel, muutes selle elektriohutust mõistlikult reguleerivaks dokumendiks,” soovis EETEL-i tegevjuht Jaan Allem.

Taaskäivitatud Elektriohutusnõukoda on koostöös Tehnilise Järelevalve Ametiga formuleerinud märksõnad, mille osas seaduse eelnõud analüüsida tuleb: Nõuded elektripaigaldisele; Tehniline kontroll ehk audit; Elektritöö nõuded ettevõtjale; Vastutava isiku olemasolu ja pädevus; Elektripaigaldise kaitsevööndi  ulatus ja nõuded.

Elektriohutusnõukoda on elektrialal tegutsevate või seda mõjutavate organisatsioonide koostöövorm, mille eesmärk on anda panus elektriohutusalase arendustegevuse suunamisel. Elektriohutusnõukojas on esindatud elektriohutuse seisukohalt kesksed valitsusasutused, ettevõtjad, tööandjad, töövõtjad, tarbijad, kõrgkoolid ja elektriinseneride seltsid.

Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liit (EETEL) ühendab  94  ettevõtjat  Eestis, kes esindavad  elektrivaldkonna  tootjaid, projekteerijad, paigaldajad, hulgimüüjad jt. Alaliidu eesmärk on liikmete eri- ja ärialase kompetentsi arendamine ning valdkonna professionaalse taseme hoidmine. Liidu liikmed annavad tööd üle 4000 inimesele, liikmesettevõtete kogukäive ületab  500  miljonit eurot. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785