18. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Teletornil ja Lennusadamal tuleb osa raha tagasi maksta?

Rahandusministeerium saatis Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele (EAS) kirja, kus toodi välja Teletorni ja Lennusadama hangete võimalikud rikkumised.

Teletorni puhul on alust tagasi küsida 1,2 miljonit eurot e 25% ja Lennusadama projektilt 274 040 eurot, mis teeb 5% hankelepingu maksumusest.

EASi turismiarenduskeskuse tootearenduse direktori Monica Hankovi sõnul tutvub EAS praegu Rahandusministeeriumi poolt saadetud kirja sisuga.

„Eks me tegelikult teame, millele Rahandusministeerium viitab,“ kommenteeris Hankov Rahandusministeeriumi kirja sisu. „Rahandusministeerium viitab Teletorni puhul valele hankemenetlusliigile ja küsib selgitust, kas see on põhjendatud,“ märkis Hankov. Teletorni projekt oli Hankovi sõnul üsna pingelise ajagraafikuga ja pidi valmima algselt eelmine aasta, kui Tallinn oli kultuuripealinn. Seetõttu oldi ka valiku ees missugust hankemenetlusliiki valida, et projekt valmiks õigeaegselt. „Lennusadama puhul toob rahandusministeerium välja eksimusi hangetes,“ lisab Hankov.

Hankovi sõnul tuleb mõlema objekti puhul otsus raha tagasinõudmise kinnituse või ümberlükkamise kohta kuu aja jooksul.

Tallinna Lennusadama projekti juht Ott Sarapuu ütles, et nad on Rahandusministeeriumi kirjast teadlikud ning on omapoolsed selgitused juba saatnud. „Oleme teinud kõik nii nagu peab ja korrektselt,“ märkis Sarapuu.

„Probleem on pigem riigihangete seaduse mõtestamises ja pigem on see juristide pärusmaa. Lennusadama rekonstrueerimisel tehti ligi 50 riigihanget ning pidevalt konsulteeriti ka Rahandusministeeriumiga. Pigem on probleem selles kuhu panna koma ja kuhu mitte, et juristid üheselt dokumente mõistaksid,“ kommenteeris Sarapuu üleskerkinud probleemi.

„Otsust meieni jõudnud ei ole ja ei oska ka spekuleerida mis vastus sealt võib tulla. Mis edasi saama hakkab on hetkel raske kommenteerida, kui konkreetset otsust ei ole,“ lisas Sarapuu

Teletorni juht Riina Roosipuu ütles ehitusuudistele, et nemad on samuti Rahandusministeeriumi kirjaga kursis ning omapoolsed vastused on EASi saadetud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785