23. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma Ehitaja: turu areng on ettearvamatu 

2012. aasta tuleb ehitajatele endiselt raske, turg on ettearvamatu, konkurents tihe ning jätkuvalt on puudu kvalifitseeritud ehitustöölistest, prognoosib AS Oma Ehitaja juhatuse esimees Kaido Fridolin.

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas AS Oma Ehitaja juhatuse esimees Kaido Fridolin.

Milliste märksõnadega jääb meelde aasta 2011?Ehitussektoris endiselt raske aasta. Hüppeline ehituse sisendhindade - alltöövõtu hinnad, tehaselised tooted - tõus, kvalifitseeritud tööjõu vähesus seoses tööjõu vooluga Soome, endiselt pingeline konkurents peatöövõtuturul.

Millised tänavu majanduses ja ehitusturul toimunud sündmused enim rõõmustavad ja millised kurvastavad?Rõõmustavat on vähe, praktiliselt polegi. Rõõmu pakub see, et vaatamata keerulisele ehitusturu olukorrale on Oma Ehitaja suutnud lepingulised kohustused partnerite ees korrektselt täita.

Kurvastab üldine ehitusturu madalseis ja ka hankijate (üksikute eranditega) käitumine riigihangete korraldamisel. Domineerib puudulike rahaliste vahendite planeerimine ebareaalsete hinnangute põhjal ning hangete väljakuulutamine selle alusel. Üsna sageli lõppesid hanked kõigi pakkumuste tagasilükkamisega. Hankedokumendid on puudulikult ette valmistatud ja vigased. Hangete täitmisel on sagedased tellija ja töövõtja vaidlused, mis lõpevad pahatihti lepingu lõpetamisega ja nn töövõtja "minemajalutamisega". Kindlasti oleks "minemajalutamisi" olnud vähem, kui hankedokumendid oleks enne hanke väljakuulutamist põhjalikult ette valmistatud. Süvenev trend on karmistada lepingutingimusi - kõik riskid ehitajatele, lisaks karmimad sanktsioonid, tagatised ning maksetingimused. See kõik ei toeta ehitusturu elavnemist.

Mis on ehitusturul aasta "ämber", mis aasta õnnestumine?Suuremaid ja väiksemaid ebaõnnestumisi on tõenäolisemalt igas valdkonnas ja ettevõttes. Tõenäoliselt on globaalselt ehitusturgu mõjutav "aasta ämber" otsus realiseerida CO2 vahendid sadade väikeste projektide kaupa. Arvestades ajutiselt selleks loodud organisatsiooni kulusid ja lühiajalisest nõudlusest tingitud sisseostuhindade hüppelist kasvu ostab tellija lõpptulemusena selle meetmega kaasnevad tööd sisse palju kallimalt ning kehvema kvaliteediga kui normaalse suurusega projektideks jagades.

Aasta õnnestumine: vaatamata viimaste aastate ehitusturu keerulisele olukorrale ehitustegevus Eestis jätkub ja on ka neid ettevõtteid, mis selles valdkonnas edasi tegutseda tahavad ning jõuavad.

Millistes värvides näete aastat 2012? Milleks tuleb järgmisel aastal valmis olla? Värvid on loodetavasti jätkuvalt sinine, must ja valge. Kuid tervikuna tuleb aasta 2012 ehitajatele endiselt raske ja keeruline. Majanduse ja turu arengud on Euroopa uudiste valguses ettearvamatud. Konkurents on endiselt tihe.

Sisendhindade tõus küll loodetavasti pidurdub, kuid hinnad ei lange.Kvalifitseeritud ehitustööliste puudus jätkub, kuni hakatakse Soome asemel jälle kodus tööd tegema. Tööjõu hulgas võib suureneda Lõuna-Euroopa tööliste osakaal.

Millised on Oma Ehitaja eesmärgid ja tegutsemissuunad uuel aastal?Konkreetsemad eesmärgid hoiaks enda teada. Üldisemas plaanis tuleb tegutseda veelgi efektiivsemalt, hoides samas teenuse kvaliteeti.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785