23. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Betoonelement: 2012. aastal on seis üsna udune 

2012. aasta on maailma majanduses endiselt udune ning ebakindlus lükkab edasi suured investeeringud, mistõttu uusi ehitusprojekte alustatakse aasta esimesel poolel tavapärasest vähem, rääkis AS E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk.

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas ASi E-Betoonelement juhataja Vaido Leosk.

Milliste märksõnadega jääb meelde aasta 2011?

Aasta 2011 on Eesti majanduses toimunud tormiline areng. Nii ka meie raudbetoonelemente tootvas sektoris. Aasta algus oli veel vaikne, kuid suve hakul hakkasid ekspordimahud põhiliselt Soome turule kasvama. Kasvu toetas ka toibuv Eesti ehitusturg. Kokkuvõttes võib öelda, et 2011. aasta oli betoonelemente tootvale sektorile esimene toibumisaasta pärast kolmeaastast vindumist.

Teise märksõnana toon välja Kreeka. Ilmselt pole see Kreeka suhtes päris õiglane, aga kui sümbol on ta esile kerkinud. Lihtne talupojatarkus, et võlg on võõra oma, maailmas justkui enam ei kehtinud ning elati tuleviku arvel. Nüüd tuleb selle eest tasuda. Ning kohanemine on nagu ikka piinarikas ning ebamugav muutumisprotsess.

Millised tänavu majanduses ja ehitusturul toimunud sündmused enim rõõmustavad ja millised kurvastavad?

Rõõmustab kiire tööpuuduse vähenemine. Kõrge tööhõive tähendab ka rohkem tasakaalus ühiskonda. Kurvastab suur lahkujate hulk välismaale. See mõjub negatiivselt Eesti rahvaarvule, sest mitte kõik ei tule tagasi. Vaadates pikemat perspektiivi, on rahvaarvu kahanemine üks Eesti suuremaid probleeme. Tööjõu lahkumisest on mõjutatud ka ehitussektor, kus oskajatest ehitusmeestest puudus.

Mis on ehitusturul aasta "ämber", mis aasta õnnestumine?

Mina vaatan ehitusturu tulemust rohkem selle järgi, missugused ehitised valmisid, ning selles osas ei tea ma suuri "ämbreid". Pigem tõstaks esile õnnestumisi, näiteks Helme tänava kortermajad – hoolimata rasketest aegadest ehituses on arendaja panustanud ka hoone väärtustamisse, kasutades fassaaadi elavdavaid viimistluslahendusi.

Millistes värvides näete aastat 2012? Milleks tuleb järgmisel aastal valmis olla?

2012. aasta on maailma majanduses endiselt udune. Aga kui turul valitseb ebakindel olek, siis suured investeeringud, näiteks hoonete ehitusse, lükkuvad tavaliselt edasi. Seetõttu arvan, et aasta esimesel poolel on alustatavaid ehitusprojekte tavapärasest vähem. Samuti muutub keerulisemaks eksport, seda nii kõrgemate maksude tõttu (erimärgistatud kütuse kadumine kaevandamisel) kui ka muude kasvanud kuluartiklite tõttu (energia). Seega tuleb valmis olla selleks, et ehituse mahud ei pruugi 2012. aastal kasvada.

Millised on E-Betoonelementi eesmärgid ja tegutsemissuunad uuel aastal?

Panustame jätkuvalt sisemise efektiivsuse kasvatamisse. Oleme üle läinud 3D projekteerimistarkvara kasutamisele, mis võimaldab tõsta efektiivsust ehitise projekteerimisel ning protsesside planeerimisel. Eksporditurgudeks jäävad Skandinaaviamaad ja Venemaa, kuna raskete betoonelementide kaugem eksport on kõrgete transpordikulude tõttu piiratud.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785