21. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maru Ehitus: kõigeks tuleb valmis olla! 

Tuleb kõigeks valmis olla ja kiiresti reageerida, sõnas ASi Maru Ehitus juhatuse esimees Tõnu Kull ehitusturu väljavaated kommenteerides, ja lisas, et kõik, kes midagi väljaspool Eestit ehitavad, peaksid seal omavahel koostööd tegema. 

Ehitusuudised.ee küsimustele vastas Tõnu Kull 

Milliste märksõnadega jääb meelde aasta 2011? 2011. aasta jääb meelde kui töökas ja kiirete muutuste aeg. Aasta alguses tärkama hakanud optimism sumbus aasta arenedes sisendhindade tõusu ja üleeuroopalisse ebakindlusesse. Maru Ehituse jaoks oli see kiire kasvu ja huvitavate, kuid samas raskete projektide aasta.

Millised tänavu majanduses ja ehitusturul toimunud muutused/sündmused enim rõõmustavad ja millised kurvastavad?Rõõmustab see, et Eesti majandus tervikuna liigub õigel kursil. Kurvastab see, et suur osa  Euroopast veel ei liigu. See mõjutab paratamatult ehitusturgu nüüd ja tulevikus. Aga pakub ka võimalusi.

Mis on ehitusturul aasta "ämber", mis aasta õnnestumine?Ise me väga suuri ämbreid ei kolistanud. Olime oma tegemistega nii palju hõivatud, et teiste ämbreid ei jõudnud märgata. Ilmselt olid oma ämbrikesed kõigil, eelkõige kiire hinnatõus ja vale hinnaga sõlmitud lepingute täitmine.

Õnnestumine on eelkõige see, et enamik ehitusfirmasid on suutnud ellu jääda ja töötajaid hoida.

Millistes värvides näete aastat 2012? Milleks tuleb järgmisel aastal valmis olla? Näen aastat 2012 Eestimaa augustilõpu taeva värvides. On süngeid pilvi ja kõva tuult, aga vahetevahel võib ootamatult soe päike välja tulla. Tuleb kõigeks valmis olla ja kiiresti reageerida. Tuleb otsida ja leida sünergiat teiste tõsiste tegijatega.

Kõik, kes midagi väljaspool Eestit ehitavad, peaks seal omavahel koostööd tegema. Oleme Euroopa ja maailma mastaabis nii tillukesed, et mõttetu on kõigil jalgratta leiutamisse aega ja raha investeerida.

Millised on Maru Ehituse eesmärgid ja tegutsemissuunad uuel aastal?Kuna 2011 kasvasime võrreldes 2010-ga kiiresti, siis oleme rahul, kui säilitame 2012 enam-vähem sama taseme, mis 2011. aastal. Rõhk on endiselt väljakujunenud tugevuste realiseerimisel. Uusi suundi ikka pisut vaatame, aga

tasa ja targu.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785