15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Aak: teenimisvõimalusi pakub vaid remonditurg

NCC Ehitus ASi juhatuse esimees Toomas Aak usub, et ainus ettevõtjatile teenimisvõimalusi pakkuv valdkond ehitusturul on renoveerimis- ja remonditurg.  

Kaubanduspindade arendamise perspektiivides on Aak skeptiline. Büroopindasid on küll Eestis 3–4 korda vähem kui Euroopas keskmiselt, ent büroopindade turule võivad märkimisväärset mõju avaldada Riigi Kinnisvara ASi korraldatavad suurhanked, nt maksu- ja tolliametile, statistikaametile pinna leidmiseks. Ka elamuehituses pole järgmisel aastal kasvu näha. “Kui vaadata, millised on olnud ehitusturu arengud Soomes pärast lama, siis lähiaastate võimalused Eestis on renoveerimis- ja remonditurg. Seda toetavad ka CO2 projektide kvoodiraha,” arvas Aak.

Aak meenutas ehitusettevõtjate võimalustest rääkides soomlaste lama-aega (1991–1995) ja sellele järgnevat. “Kui oleks õigel ajal osanud aimata, et me üks-ühele kopeerime Soome arenguid, oleks suur hulk kahjumitest jäänud saamata,” nentis ta. “Novembris toimus Pariisis konverents Euroconstruct, kus leiti, et Euroopa ehitusturg ei kasva 2000ndate algusaastate tasemeni enne kui 2014. Eesti buumi-masu aegu vaadates ei maksa sellele muidugi loota. Ehituse kasv järgnevatel aastatel on tõenäoliselt samas suurusjärgus kui tänavu,” märkis Aak.

Aak ei usu, et ehitusmaterjalide hinnad langema hakkavad, ent kui nõudlus ei kasva, pidurdab see hinnatõusu. Ehitushinna ja arendajate ootuste vahel tasakaalu leida pole aga praegu lihtne. “NCC Ehitus on viimasel ajal osalenud mitme suure projekti, nagu Tivoli projekt, Veerenni projekt, G4S peamaja, eelarvestamisel. On selge, et ehitushinnad on ületanud buumieelse taseme, ent kinnisvarahinnad seda teinud ei ole – käärid on üle 20%,” märkis ta.

“Praegu tegeletakse sellega, et leida odavamaid lahendusi, aga need, mis nõuavad detailplaneeringute muutmist, võtavad väga palju aega. Lähiajal pole põhjust arvata, et palju uusi erainvestorite arendatavaid objekte töösse võetakse,” lisas Aak.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785