Autor: Mariliis Pinn • 7. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Trassiehituse olulisim osa liitumispunkt 

Igas omavalitsuses on ühise vee- ja kanalisatsioonisüsteemidega liitumise ja kasutamise eeskirjad, mida kinnistuomanikud peavad järgima. Kohalik vee-ettevõte väljastab tingimused, kuidas peab tegema plaani ja selle kooskõlastama, rääkis Eesti Vee-ettevõtete Liidu tegevdirektor Vahur Tarkmees.

2013. aastal on lõppemas Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondide rahastusperiood, mille toel peaks Eesti asulates, kus elab rohkem kui 2000 inimest, välja ehitatama ühised vee- ja kanalisatsioonisüsteemid. 

Tarkmees selgitas, et enne peatorude valmimist ja lõpliku teostusjoonise kättesaamist ei tasu kinnistul ehitama hakata, sest elu on näidanud, et plaanid muutuvad ja seetõttu võib kinnistul varem väljaehitatu ühtsesse süsteemi mitte sobida.

“Teatakse, et torud on tulemas ja kinnistule rajatakse oma torustik. Tegelik liitumiskoht ja torude sügavus maapinnas võivad aga muutuda ning seetõttu on oht, et kalded on valed ja reovesi ei voola ära. Kaevata on lihtne, ent hilisem vigade parandus on kallis,” ütles Tarkmees. “Iga vee-ettevõte on kliendist huvitatud, sest oma põhitulu teenivad nad teenuse osutamisega ja seetõttu on firmad huvitatud ka sellest, et liitumiskoht saaks õigesse paika ja kliendile oleksid kulud võimalikult väikesed,” lisas ta.

Kõige keerulisem osa projektist on liitumispunktide paikapanek, jagas oma kogemusi Tarkmees. “Kinnistuomanik peaks sellega aktiivselt tegelema, et hiljem probleeme poleks. Kui kaugele krundi piirist liitumispunkt jääb? Milline on trajektoor, kuidas torud majani jõuavad?” loetles ta küsimusi, millele tähelepanu pöörata. “Kui liitumispunkt on juba tehtud, on omaniku mure, kuidas ta selleni jõuab,” lisas ta.

Loe ühise vee- ja kanalisatsioonisüsteemiga liitumisest pikemalt tänase Äripäeva ehituse rubriigist.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785