Autor: Enno Rebane • 24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Materjalitootjate kolmas kvartal pisut helgem

Üheksa kuuga kasvas tootjate müügikäive 24% võrra võrreldes mulluse sama ajavahemikuga - 257 mln euroni.

Statistikaameti septembrikuu kokkuvõte oli küll negatiivne, kuid liidu ettevõtete andmetele toetudes saab kolmandat kvartalit pidada üle hulga aja positiivseks mitte ainult ekspordi, vaid ka siseriikliku turu mõistes.

Siseturul on eelmise aastaga võrreldes kasvanud killustiku ja liiva müük ning betoonisegude müük. Samal tasemel või väikses miinuses on sillutuskivide ja seinamaterjalide müük. Tänavusele aastale kohaselt jätkub edukalt eksport: kasvanud on akende ja muude avatäidete, plasttorude, tsemendi müük. Ja endiselt on edukad, vähemalt kuni järgmisel aastal jõustuvate maksumuudatusteni (kaevandustasu tõus, erimärgistatud kütuse kasutuse lõpetamine), raudbetoonelementide müüjad - näiteks seinaelementide müük kasvas umbes poole võrra.

Käesoleva aasta 9 kuu jooksul eksporditi ehitusmaterjale 109 miljoni euro eest, mis ületab mulluse sama perioodi ligi 32 miljoni euroga. Suurema osa oma toodangust ekspordivad rippfassaadide valmistaja AS Metus-Est ja metalltoodete pakkuja AS Saku Metall.

Jätkuva positiivse näitena ekspordivad üle poole oma toodangust betoonelementide valmistajad: AS Tartu Maja Betoontooted, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement. Poole või enam ehitusmaterjalide müügikäibest on eksportinud lubjakivitoodete valmistaja AS Nordkalk, seinamaterjalide valmistaja AS Aeroc, plasttorude tootja OÜ Haka Plast, katusetoodete valmistaja OÜ Monier, betooni lisandite tootja OÜ Remei Baltica ning avatäidete pakkujad AS Fenestra, AS Malmerk Fassaadid ja OÜ T-Tammer.

Krimelte käibelt peajagu üle Ettevõtete käibed, 2011. a 9 kuud, miljonit eurot1. Krimelte OÜ    57

2. AS Pipelife Eesti    19,1  3. AS Saint-Gobain Ehitustooted 16,8    4. AS E-Betoonelement  15,35. AS Rudus   13,86. AS Nordkalk   12,47. AS Saku Metall   118. AS Tartu Maja Betoontooted 8,79. AS Viking Window  8,410. AS Silikaat   6,911. AS Metus-Est   6,612. AS Talot   6,6

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785