24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Pank: eluasemelaenude maht kasvas kolmandiku

Eluasemelaene võeti oktoobris kolmandiku võrra enam kui aasta tagasi. Laenulepinguid sõlmiti aga vaid 6 protsenti rohkem, teatas Eesti Pank.

Eesti Panga finantssektori poliitika allosakonna juhataja Jana Kask kommenteerib, et see viitab keskmise laenusumma suurenemisele ning on kooskõlas ka  kinnisvaraturu arenguga käesoleval aastal, kus madal tehinguaktiivsus on koondunud suhteliselt kallimate elamispindade ümber. 

Oktoobris antud eluasemelaenude keskmine intressimäär püsis muutumatuna 3,4 protsendi tasemel. Kuude lõikes võrdlemisi muutlik ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär langes käesoleva aasta keskmise ehk 4,3 protsendi tasemele.

Laenuportfell on vähenenud aeglasemas tempos. Kuna uute laenude maht oli varasemate laenude tagasimaksetest väiksem, siis laenuportfell kahanes ka oktoobris. Kuu lõpus moodustas Eesti ettevõtetele ja majapidamistele antud laenude ja liisingute kogumaht 14,5 miljardit eurot, mis oli 4,9 protsenti väiksem kui aasta tagasi.

Viivislaenude osakaal laenuportfellis alanes 5,7 protsendini. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes oktoobris 31 miljoni euro võrra. Sellest kaks kolmandikku tulenes ettevõtete laenuportfelli paranemisest.

Majapidamiste hoiuste aastakasv kiirenes 14 protsendini. Eesti ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kogumaht ulatus oktoobri lõpus 7,8 miljardi euroni, mis on aastatagusega võrreldes 7,1 protsenti enam. Kuu jooksul kasvas hoiuste kogumaht 74 miljoni euro võrra ja kasv jagunes üsna võrdselt ettevõtete ja majapidamiste vahel. 

Väliskeskkonna halvenemine ei ole Eesti laenuturule veel suurt mõju avaldanud. Ettevõtetele oktoobris väljastatud pikaajaliste laenude ja liisingute maht (145 miljonit eurot) oli vaid mõne protsendi võrra väiksem kui septembris. Aastatagusega võrreldes oli laenukäive 36 protsenti suurem. Samas võib Euroopas aeglustuv majanduskasv negatiivselt mõjutada Eesti ettevõtete müügitulemusi ja investeeringuid, mistõttu tõenäoliselt alaneb edaspidi ka laenukäibe kasvutempo. 

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785