23. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: maju meeleheites ei müüda

Kui alanud kütteperiood sunnib korterimüüjaid hindu langetama ning mõjutab mõnevõrra ka majaomanikke, siis meeleheitemüüke eramute turul siiski ei toimu.

Tallinnas ja Harjumaal  müüdi oktoobris kokku 94 eramut ja suvilat, mis on vastavuses varakevadise müügitasemega,  kuid oluliselt kõrgem  talvekuude omast. Septembris oli vastav number 117, mis on tüüpiline eramuturu kõrghooaja tase.

Enne talvehooaega toimuval kiirustamisel ja suuremate ostude tegemisel on Soosaare sõnul kaks põhjust. "On hulk inimesi, kes on juba pikemat aega  endale uut eluaset otsinud, kuid pole  veel ostuotsuseni jõudnud. Tihti valitakse enne talve enim meeldinud eluase välja ja lüüakse käed ostumüügitehinguks. Juba pikka aega müügis olnud majade puhul on võimalus ka hinna osas kaubelda ning see fakt on toimiv ostuotsust kiirendava tegurina," rääkis ta.

Teise põhjusena nimetab Soosaar aina suurenevad küttekulud, mis mõjutavad valusamalt  neid majaomanikke, kes elavad üksi või kahekesi suures majas ning ei oma eriti suurt sissetulekut. "Juhul kui nimetatud majaomanikud on oma maja müünud  juba pikemat aega või neil on müügiga kiire, siis ollakse altimad ka hinnas enam alla tulema," märkis ta.

"Korterituruga võrreldavat müügisurvet suured küttekulud eramute puhul ei ole tekitanud ning sellest tulenevaid meeleheitemüüke majade puhul praktiliselt pole. Ka järgnevad näited nende hulka ei kuulu," lisas Soosaar.

Tehingunäiteid oktoobris müüdud eramutest

Suvila müük Keila vallasObjekti alghind: 54 645 eurot

Müügihind: 33 000 eurotAsukoht: Keila vald, Tuulna küla, PauliÜldpind: 70,8 m2Turuväärtust tõstvad tegurid: Suur kõrghaljastusega krunt, mere lähedus, väga hea juurdepääsutee, turvaline suvilaühistu territoorium.Turuväärtust alandavad tegurid: Veevarustus toimib vaid suvel.Müügiperiood: 2 aastatHuvilisi: 12Vahendas: Külli Friedrichson, OÜ Uus Maa Kinnisvarabüroo

Maja müük TallinnasObjekti alghind: 199 000 eurot

Müügihind: 174 000 eurotAsukoht: Bornhöhe tänav, TallinnÜldpind: 184 m2, krunt 600 m2.Turuväärtust tõstvad tegurid: Asukoht.Müügiperiood: 1 kuudHuvilisi: 4Vahendas: Marje Soosaar, OÜ Uus Maa Kinnisvarabüroo

Maja müük Tallinna kesklinnasObjekti alghind: 280 000 eurot

Müügihind: 195 000 eurotAsukoht: Leete tänav, TallinnÜldpind: kinnistu 1041 m2, elamu 284,67 m2.Turuväärtust tõstvad tegurid: Kesklinna lähedus,  renoveeritud ennesõjaaegne maja, avar planeering ja hea ruumilahendus, kõrghaljastusega oma aed.Turuväärtust alandavad tegurid: raudtee lähedus.Müügiperiood: 2 aastatHuvilisi: 25Vahendas: Silva Rahnel, OÜ Uus Maa Kinnisvarabüroo

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785