21. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paneelmajad võiksid ise energiat toota

TTÜ professor Sulev Mäeltsemehe sõnul võiksid paneelelamud näiteks päikesepaneelide abil ise sooja toota ja nii märgatavalt kokku hoida, kuid seda keelab kaugkütte seadus.

Möödunud nädalal toimunud visioonikonverentsil käis Mäeltsemees välja mõtte, et paneelmajade kallinevaid küttekulusid aitaks ohjeldada ka korteriühistute ja -omanike enda soojatootmine, vahendab ajaleht Pealinn. "Ka paneelelamutesse sobivad päikesepaneelid ja targad süsteemid, mis reguleerivad kütet vastavalt vajadusele," märkis Mäeltsemees.

"Siin on aga probleem. Kaugkütte seaduses on säte, et võrguga liitumine on kohustuslik kõigile kaugkütte piirkonnas asuvatele isikutele. See tekitab sundolukorra tarbijatele olukorras, kus on olemas ka ratsionaalsemaid lahendusi. Sõltuvus tootjast, eriti kui ta on monopoolses seisundis, on huvitatud võimalikult suurema hulga soojuse torudesse laskmisest. Need on meil siis ka talvel haljendavate radadena näha. Tehnikaülikool ehitas näiteks oma katlamaja ning saab sellest 40% kokkuhoidu," rääkis ta.

Arhitekt Ignar Fjukile teeb soojakadu samuti muret. "Kui Saksamaad ühinesid, asuti seal kohe paneelelamute ümber haljendavaid soojatrasse korda tegema. Kahe-kolme aasta pärast olid kõik vahetatud. Meil ostetakse kvoodirahade eest elektriautosid," märkis Fjuk.  

Fjuk, kes käis hiljuti Berliinis sealsete magalarajoonidega tutvumas, rääkis: "Seal näidati meile kaht maja: üks oli üleni korda tehtud ja teine samasugune maja kõrval räämas. Esimene maja oli linna oma, teine erastatud, sest korteriomanikud ei suuda omavahel kokku leppida. Berliini magalarajooni majadest 95% on üüripinnad, seepärast sai linn arukalt tegutseda. Linna äärealadel asuvates paneelelamutes ei tahtnud enam keegi elada ja need lammutati. Kesklinnale lähemal ja sellega hästi integreeritud aladel aga saneeriti paneelelamud 100%-liselt."

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785