18. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tiit Roben: riik on karmide lepingutingimustega üle piiri läinud 

AS-i Merko Ehitus juhatuse esimehe Tiit Robeni sõnul on sisendhindade kallinemine kolmandas kvartalis aeglustunud, mistõttu suuremate kahjumite periood hakkab mööduma.

"Sel aastal sõlmitud lepingute marginaalid on mõnevõrra paremad kui viimasel paaril aastal. Samas on konkurents ehitusturul jätkuvalt  pingeline, millele lisab probleeme teadmatus homse ees ning Euroopa võlakriisist tulenev pankade laenutingimuste võimalik karmistumine," sõnas Roben.

Tema sõnul on riik, kes naudib monopoolse tellija seisust, lepingutingimuste jätkuva karmistamisega üle piiri läinud.

"Kui erinevate garantiide nõudmine ning 60-päevaste maksetähtaegade kehtestamine on ettevõtete likviidsusele niigi koormav, siis mõned riigiasutused on vinti veelgi peale keeranud. Esmalt piiratakse lepinguga ära miinimumsumma, mis mahus ühes kuus teostatud töid tellijale üle on lubatud anda, siis kehtestatakse 60-päevane maksetähtaeg ning seejärel ei lubata töövõtjal heakskiidetud arveid faktoorida. "Markantsematel juhtudel saab töövõtja pool aastat oma vahendite arvelt ehitada, enne kui riigipoolselt tellijalt esimene makse laekub," märkis Roben.

Merko Ehitus näitas viimase 13 kvartali suurimat kvartaalset käivet ning lisaks suudeti teenida väikest kasumit, kuigi oodati kahjumit. Kontserni 2011. aasta kolmanda kvartali müügitulu oli 78,3 miljonit eurot, kasvades 2010. aasta sama perioodiga võrreldes 22,9 miljoni euro ehk 41,4% võrra. 9 kuu müügitulu oli 153,4 miljonit eurot.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785