3. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saarlased arendavad arukaid tänavavalgusteid 

Ettevõtluskonkursi “Ajujaht” ühes saarlaste projektgrupis lööb kaasa ka eksmaavanem Toomas Kasemaa, kes aitab luua ennekõike omavalitsustele mõeldud intelligentset tänavavalgustussüsteemi.

Projekti “Nutikas LED kilomeeter” eesmärk on välja töötada intelligentsed, energiat säästvad valgusdioodidel (LED) tänavavalgustuslambid ja seda toetav juhttarkvara. Lambid on mõeldud rahulikuma liiklusega linnaosade tänavatele, kergliiklusteedele või paneelmajade sisehoovidesse, vahendab Meie Maa.

Arhitekti ja disaineri Taavi Kuninga ning elektroonik Argo Kasemaa kõrval kuulub projektgruppi ka viimase vend, endine Saare maavanem Toomas Kasemaa. Kasemaa sõnul tähendab uus lähenemine, et investeerida tuleb valgustitesse, kus kasutusel LED-lambid ja teha need juhitavaks ehk siis teatud tingimustes põleb valgusti näiteks 30- või 50-protsendilise võimsusega, aga inimese lähenedes annab andur signaali ja valgusti hakkab heledamalt põlema.

Valgustisüsteeme saaks Kasemaa sõnul hakata tootma kas või Kuressaares Enerpointis, mis samuti selle valdkonnaga tegeleb. 

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785