27. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Büroohoonete arendust pärsib firmade finantspositsiooni võimalik nõrgenemine

Ehkki kontoripindade vakantsus on hakanud vähenema ja alanud rendihindade kasv, ohustab seda trendi ja ka büroohoonete arendustegevuse elavnemist äriettevõtete finantspositsiooni võimalik nõrgenemine, selgub Newsec'i turuülevaatest.

Ehitushindade kasvu tõttu ei kiirustanud arendajad pealinnas käesoleva aasta algul uute projektide käivitamisega. Vaatamata kahanevale vakantsusele ja kasvavatele rendimääradele, jääb tööjõu puudusest tingitud jätkuv ehitushindade kasv takistama arendustegevuse elavnemist aasta lõpuni. Edasine Tallinna kontoripindade turu areng sõltub suurel määral muutustest üldises majanduskliimas.

Nõudlus kontoripindade järele hakkas kasvama kevadel. Sellele aitasid kaasa positiivne majanduse areng ja äriettevõtete finantsolukorra paranemine. Keskmine vakantsuse määr, mis vähenes 2010. aasta lõpuks 15% tasemelt 13%-ni, jätkas kahanemist ka tänavu, ulatudes alla 10% esimese poolaasta lõpus. Tipp-asukohas kvaliteetsetes büroohoonetes leidub vaid mõni väiksem pind. 2011. aasta sügisel hakkasid rahvusvahelised firmad kulusid kärpima, mis tõenäoliselt muudab nõudluse kasvu mõõdukamaks.

Tingituna vakantsuse vähenemisest hakkas kevadel tõusma ka kontoripidade renditase.  Tururent Tallinna kesklinna parimates asukohtades paiknevates tipp-kvaliteediga büroohoonetes moodustab keskmiselt 105-130 EUR/m² aastas, ulatudes 176 euroni ruutmeetri kohta aastas. Mujal kesklinnas asub keskmine renditase vahemikus 76-93 EUR/m² aastas, tipprendiga kuni 130 EUR/m². Äärelinna parimates asukohtades paiknevates uutes büroohoonetes on renditase 60-120 EUR/m².

Positiivne areng kinnisvarainvesteeringute valdkonnas tänavu jätkus. See kajastus tootluse määrade kahanemises kesklinna parimates paikades alla 9%. Mujal kesklinnas oli tootlikkuse tase mõne protsendipunkti võrra kõrgem.

Tulevikus sõltub tootlikkuse liikumine rendimäärade ja vakantsuse dünaamikast, samuti ka olukorrast laenuturul.

 

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785