Autor: Mariliis Pinn • 18. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksu tõusu soovitas rahandusministeerium

Järgmisest aastast tõuseb pealinnas maamaks kõigil maamaksu subjektidel, kes ei saa koduomaniku maamaksuvabastust. Maamaksust laekuvat lisatulu soovitas Raepressi esindaja Toomas Pirni sõnul  ka rahandusministeerium.

Tallinnas on 3675 maatükki, mille ainsaks sihtotstarbeks või üheks sihtotstarvetest on ärimaa. Ärimaa sihtotstarbega maa arvestuslik maamaks 1,5% määraga on 7,1 miljonit eurot ja 2,5% määraga 11,8 miljonit eurot, arvestuslikult tõuseb ärimaa maamaksusumma seega 4,7 miljoni euro võrra.

"Samas kaob järgmisest aastast 1% müügimaks, 2011. aasta eelarvesse on müügimaksust planeeritud laekuma ligi 16 miljonit eurot," märkis Pirn.

Taolist maamaksust laekuvat lisatulu on tema sõnul soovitanud ka rahandusministeerium oma kirjas Tallinna halduskohtule: “Kohalikul omavalitsusel on võimalik leida täiendavaid lisatulusid. Näiteks on Tallinna linnal võimalik suurendada tulusid maamaksu laekumisest. Tallinnas on maamaksumäär 1,5%, kuid seadus võimaldaks neil seda suurendada 2,5%-ni.“

Maamaksuseaduse kohaselt võib kohalik omavalitsus maamaksust vabastada maa omaniku tema kasutuses olevalt elamumaalt linnas kuni 0,3 ha või vallas kuni 1,0 ha ulatuses, kui sellel maal asuvas elamus on maksumaksja elukoht vastavalt rahvastikuregistrisse kantud elukoha andmetele. Tallinn on vabastanud kodualuse maa maamaksust kuni 1500 m2 ulatuses.

Pirn selgitase, et ärimaale koduomaniku maamaksuvabastust rakendada ei saa. Juhul kui kortermaja asub maal, millel on mitu sihtotstarvet ja üheks neist on elamumaa, saab maksuvabastust vaid elamumaa sihtotstarbele vastava mõttelise osa maa eest.

Tallinna linnavolikogu otsustas 16. juunil määrusega nr 23 koos koduomaniku maamaksuvabastuse rakendamisega muuta alates 2012. aastast Tallinnas kehtivat üldist maamaksumäära 1,5%-lt 2,5%-le maa maksustamishinnast aastas.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785