Autor: Mariliis Pinn • 17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arakas: maamaksu tõusu suurus üllatab

EfTEN Capitali tegevjuhi Viljar Arakase sõnul on 67% suurune maamaksu tõus pealinna ettevõtjaile üllatavalt suur, ent ta kinnitas, et kliente maamaksu muutus ei mõjuta.

Tallinn vabastab elanike kodualuse maa maksust, kuid tõstab ärimaa maksumäära 1,5%-lt 2,5%-le, kulu jääb omanike kanda. “Üllatab just tõusu järskus. Ei saa öelda, et see on ebaoluline. Ei olnud nii suure sammuga arvestanud,” rääkis Arakas.

EfTEN Kinnisvarafondi näitel tõuseb neljal Tallinnas asuval ärikinnisvaraobjektil maamaksu kulu seniselt 1,2%-lt 2,1%-le üüritulust aastas. “Maamaks on kinnisvaraomaniku kanda jääv kulu, mida üürnikele edasi ei esitata. Kui just mõnes erandkorras pole üürilepingus kokkulepitud teisiti. Olgu öeldud, et meie kogemuse järgi moodustab keskmine remondifond hinnanguliselt samuti 2% üürivoost aastas, kuigi see näitaja võib aastast aastasse varieeruda ja sõltub hoone tüübist ning käitlemistihedusest,” selgitas Arakas. EfTEN Capital valitseb kokku 31 ärihoonet, milles tegutseb üle 300 üürniku.

“Seadused ja maksukohustused on täitmiseks,” ütles Arakas. “Selle kulu kasvu kannab kinnisvaraomanik. Kuna tegemist on hoone käitlemisest sõltumatu, välise fikseeritud kuluga, siis maamaksu tõusu tõttu ei kavatse me muutusi teha hoonete käitlemisel ega remontimisel. Selle kulu suurenemine vähendab kinnisvaraomaniku tulukust. Kliente maamaksu muutus ei mõjuta, kui üürilepingus pole kokku lepitud, et maamaksu tasumine on üürniku kohustus,” lisas Viljar Arakas ning selgitas, et maamaksu tõus ja inflatsioon pole otseselt seotud ja üürihindu mõjutab tunduvalt rohkem näiteks elektrihinna tõus.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785