30. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reideni plaat: arvestage 10% hinnatõusuga

Loodame, et toodete hinnatõus jääb kuni 10% ringi ning ehitajad-tellijad võiksid sellega arvestada, ütles Reideni Plaat AS müügijuhi Aldo Unga.  

"Meie toote hinda mõjutab enim tooraine hind ning tooraine hinnakujundust mõjutavad suurte turgude arengud. Kuna Euroopas ja Aasias on plastitooraine nõudlus jätkuvalt kasvutrendis, siis tooraine hinnad kindlasti ei lange, vaid pigem on väikeses tõusus. Ka teiste sisendhindade (elekter, kütus jne) tõus sunnib tootjaid hinda muutma," sõnas Unga ja lisas, et tootjale on alati probleemiks, et tooraine hinnamuutus toimub ajaliselt lühema perioodiga kui edasimüüja lepingute võimalus turul hinda muuta.

Aasta algul hindade üleviimisel kroonidest eurodeks Reideni Plaat hinda ei muutnud, ent mais tõsteti hinda sõltuvalt toodetest 5-10%.

Vahtpolüstüreenist soojusisolatsiooniplaate valmistava tootja müügimahud on võrreldes eelmise aasta I poolaastaga sel aastal kasvanud ligi 10% ja see tuleneb Unga sõnul eelkõige paksema soojustuskihi kasutamisest.

"Kuna tegeleme mahulise kaubaga siis meie toodangust üle 90% jääb siseturule. Kahjuks on siseturg olnud suhteliselt passiivne ja olulist nõudluse suurenemist ei ole olnud. Soojustuse teema on küll igapäevaselt väga aktuaalne aga reaalselt on olukord, kus materjalide müügimahtu andvad sektorid ei ole suutelised neid töid erinevatel põhjustel tegema," tõdes Unga ja lisas, et näiteks aktiivsematel korteriühistutel on soojustustööd juba tehtud ja paljudel ei jätku tahtmist ega ka finatsilist võimekust tööde tegemiseks.

Äripäeva ehitusmaterjalitootjate edetabelis 27. kohale jäänud ASi Reideni plaat käive tõusis mullu 60%. 2010. aastal müüdi EPS-soojusisolatsiooniplaate 39% ja vormitooteid 20% rohkem, kui eelneval majandusaastal. Müügitulu oli mullu 91,5 miljonit krooni, aasta varem 57,2 miljonit krooni. 

Tootja kasum langes 2010. aastal 1,6 miljoni kroonini, aasta varem teeniti kasumit 4,1 miljonit krooni. Kasumi languse põhjustena tuuakse majandusaruandes välja EPS toodete müügihinna langus ning toorainehinna kasv.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785