23. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusjuht: ostke projekti sisu, mitte hinda!

Ehitusjuht OÜ tegevjuht Kaido Müürsepp soovitab fassaadisoojustustööde kavandajail alustada korrektse projekti tellimisest, ent hoiatab, et turul on palju projekteerijaid, kes ei peaks sel erialal tegutsema.

"Ja ärge ostke projekti hinda, vaid sisu, kuna turul on palju projekteerijaid, kes ei peaks projekteerimisega tegelema, kuna neil pole õrna aimugi toimivatest lahendustest ega ehitusfüüsikast," rääkis Müürsepp.

"Nõustamisteenus (projekteerimise ja hanke korraldamine, pakkumiste analüüs, ehituslepingu ülevaatus, omanikujärelevalve), tuleks tellida enne, kui mingi jama on kokku keeratud, sest planeerimisel tehtud vigade hilisem ümbertegemine võib osutuda väga kalliks," lisas ta.

Kõige tähtsam on vaadelda ehitist kui tervikut ning kui tehakse soojustustöid, tuleb Müürsepa sõnul kindlasti tegeleda ka ventilatsiooni ja küttesüsteemi parendamisega või ümberehitusega, sest vastasel juhul ei pruugi lubatud säästunumbrid olla saavutatavad või saavutatakse need sisekliima halvenemise arvelt.

Näiteks KÜ Kauge 10 kortermajal tehti varem rekonstrueeritud küttesüsteemi täielik ümberseadistamine, et energiasääst oleks saavutatav. "Samas tuleb arvestada ka sellega, et ventilatsioonisüsteemi korrastamisega kaasneb energia kulu kasv ventileerimisele. See sööb osaliselt piirdekonstruktsioonide soojapidavuse kasvust saadavat energiasäästu, kuid tagab normaalse sisekliima - parema enesetunde, värskema õhu ja hallituste puudumise," arutles Müürsepp.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785