21. september 2011

Vahtplast vallutab fassaade

Viimaste külmade talvede ja KredExi toetuste mõjul on kasvanud huvi fassaadide soojustamise vastu. Mida peaks teadma tellija, kes valib soojustusmaterjaliks vahtpolüstüreeni?

„Soojustamisel sõltub lahendus olemasolevast konstruktsioonist, sest majad pole ju sarnased nagu Salvo kelgud,“ sõnas Ehitusekspertiisibüroo OÜ juhatuse esimees Teet Sepaste. „Suurimaks probleemiks on, et soojustamisel vahetatakse reeglina ka aknad ja ventileerimise peale ei mõelda. Sellisel juhul pole ju vahet, millise materjaliga soojustada. Kui ventileerimist ei lahendata, on tõenäoline, et suure niiskuskoormuse tõttu uus viimistlus ei püsi,“ jätkas ta.

Dominos Projekt OÜ juht Aivar Juhandi sõnul on vahtpolüstüreeni kasutamine hoonete lisasoojustamisel üks soodsamaid ja ka efektiivsus üks paremaid. „Mineraalvill ja ka selle paigaldustööd on kallimad, ent soojapidavuse omadustel pole vahet. Ning kui soojustada vana paneelmaja ja jätta ventilatsiooniavad tegemata, tekib õhupuudus nii villa kui plaadiga soojustatud hoone korterites. Vaja on puhastada olemasolevad väljatõmbe avad ning paigaldada ventilatsiooniõhu klapid,“ selgitas ta.

Juhandi sõnul on soojustustööde hinnad tõusnud mullusega võrreldes pea 20% ja tõusevad veel. „Saastekvootide raha kasutamise aeg on ju piiratud ning probleeme on ka tööjõuga. Materjali hinna osas võib tulla 5% hinnatõusu, ent tööjõu osas aastases perspektiivis suuremgi. Oleme ka ise töötajaid välja õpetanud, aga õpihimulisi inimesi on vähe. Turul on igasuguseid tegijaid ning tellijal soovitaksin küll valida omanikujärelevalve välja juba enne ehitaja otsimist,“ märkis ta.

Loe artiklit täismahus tänase Äripäeva ehituse rubriigist. Päevapileti selleks saad soetada SIIN.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688