16. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB avas uue päikeseenergiajaama

Energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõte ABB AS avas eile Jüris asuvas madalpingeajamite tehases lisaks uuele päikeseenergiaseadmete tootmisliinile ja insenerikeskusele ka uue päikeseenergia tootmisjaama, mis on üks suuremaid Eestis.

Uue tootmisjaama detailid on valmistatud Eestis, päikesepaneelid valmistati ettevõtte Naps tehases Tänassilmas.

ABB AS-i madalpingeajamite tehase katusel asuv päikeseenergia tootmisjaam on üks suuremaid võrku ühendatud omataolisi tootmisjaamu Eestis. 25-kilovatine (kW) päikeseenergiasüsteem toodab aastas umbes 20 000 kWh elektrienergiat, millega kaetakse tehase valgustuse ja arvutite elektrienergia kulu. „Siinkohal pole vähetähtis, et tegemist on taastuvenergiaga,“ rõhutas madalpingeajamite tehase juht Vesa Kandell.

ABB AS avas eile ka madalpingeajamite tehases uue päikeseenergiaseadmete tootmisliini. Uude tootmisliini ja sellega seonduvasse investeeriti üle kahe miljoni euro ning seal hakatakse tootma päikeseenergia vaheldeid. Kogu toodang läheb sajaprotsendiliselt ekspordiks.

ABB madalpingeajamite tehase juht Vesa Kandell märkis, et uue tootmisliini aastane tootmismaht on kuni 400 megavatti. „Praegust turunõudlust arvestades peaksid tootmismahud aasta-aastalt suurenema,“ lisas Kandell.

Otsus viia innovatiivse seadme tootmine Eestisse, Jüris asuvasse ABB AS-i madalpingeajamite tehasesse, sündis ABB Grupis üle-eelmisel aastal. Uudse toote turuletoomisele eelnes aastaid kestnud arendustöö ja katsetamine ning koostöö ABB Grupi erinevate üksuste vahel. ABB tutvustas päikeseenergia vaheldit (string inverter) PVS300 esmakordselt eelmisel aastal Saksamaal Münchenis toimunud messil Intersolar Fair.

Kui toode ise arendati välja ABB Grupis, peaasjalikult Soome ABB-s, siis tooteliini projekteerimine ja arendamine toimus Eesti. „See oli esimene kord, kui Eesti ABB insenerid osalesid nii suuremahuliselt toote ja sellega seonduva väljatöötamises,“ märkis Kandell ning lisas, et liini rajamist toetas ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus.

Eestis tegutseb ABB alates 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad); müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.  

Päikeseenergia vaheldi
Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785