2. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lõuna-Eestis avatakse sajandi ehitusobjekt

3. septembril avatakse ametlikult Põlvamaal Värska ja Orava vallas ligi 100 hektaril laiuv ja 70 miljonit eurot maksma läinud Koidula piirijaam.

„Ligemale 100 hektaril laiuv ning Lõuna-Eesti „sajandi ehitusobjektiks“ nimetatud Koidula piirijaam oli kindlasti ehitajatele erakordne väljakutse. Liiatigi oli tegemist pingelises turusituatsioonis väga kiire ajagraafikuga teostatud projekteerimis-ehitustöödega. Nordecon kandis Koidulas ehituse kogumahust suurema osa ning praeguseks on meie poolt teostatud tööd valmis ja tellijale kasutamiseks üle antud,“ rääkis Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink.

2010. aastal valminud Koidula raudteepiirijaama I ehitusetapi käigus ehitas Nordecon 22 hektaril raudtee muldkeha 25 kilomeetri rööbasteede tarbeks. Mullatööde kogumaht oli ligikaudu 2,2 miljonit kuupmeetrit. Samuti rajati 18 kilomeetri pikkuses torustikke, ehitati uus maantee 5 kilomeetri ulatuses ning 1,5 kilomeetri osas rekonstrueeriti olemasolevaid. Ehituse käigus rajati 6 uut silda ning remonditi üks. Kokku rajati 5 raudtee ja 33 maanteetruupi.

I ehitusetapi käigus ehitati välja ka tuletõrjeveevarustus koos eraldiseisva pumplaga. Lisaks torustikele on rajatud uus joogiveepumpla koos veepuhastussüsteemiga, 4 reoveepumplat ning uus bioloogiline reoveepuhasti. Samuti paigaldati elektrivarustuse süsteem, välis- ja tänavavalgustus, kaabli-, optika- ja sidekanalisatsioon  (sh ligi 100 sidekaevu ning enam kui 35 km kaablitorustikke).

2010. aasta lõpus võttis Nordecon üle ka katkenud Koidula piirijaama hoonete ehitamise tööjärje ning lõpetas ehitustööd. II ehitusetapi käigus rajati Koidula raudteepiirijaama kolm suuremat hoonet: kolmekorruseline ja 3100 ruutmeetri suurune jaama- ja büroohoone, 1400-ruutmeetrine tolli- ja veterinaarkontrolli hoone ning 1000-ruutmeetrine vedurite tehnohooldepunkt. Ehitamist jätkatud hoonetel olid valmis ainult karkassid, välja arvatud jaamahoone, millel olid osaliselt ka aknad ees ja katus peal. Lisaks rajati hoonetevahelised teed ja platsid ning ehitati välja kommunikatsioonid, reisijate ooteplatvormid ja tollihoone kaubaveoplatvorm, samuti kogu jaamaala hõlmav Politsei- ja Piirivalveameti poolt kasutatav videovalvesüsteem.

Põlvamaal Värska ja Orava vallas asuva Koidula raudteepiirijaama arendusala suurus on ligi 100 hektarit. Tegemist on Eesti ühe suurima taristukompleksi rajamisega, mille maksumus on ligi 70 miljonit eurot . Esimene rong saabus mööda uut Tartu-Petseri raudtee peateed piirijaama tänavu 26. mail. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785