15. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvararindel muutusteta ehk juuni ja I poolaasta kinnisvaras

Ehitusuudised.ee kogus kokku büroode kommentaarid juunile ja esimesele poolaastale.

Domus Kinnisvara

Tallinna korteriturg oli eelmisel kuul ilma suuremate muutusteta – korteriomandi tehinguid tehti 21 võrra rohkem, kuid keskmine hind jäi samaks. Aastases võrdluses on keskmine hind kasvanud 8,4%, käesoleva aasta algusest on hinnamuutus ca 7%. Seega on olemasoleva nõudluse taustal hinnad jätkanud stabiilset kasvu.

Tartus algas aasta väga väikese tehingute arvuga (jaanuaris 55 tehingut), kasvades iga kuu jõudsalt nii, et maikuus oli 105 ning juunis 100 korteri müüki. Hinnad liikusid üldjoontes tõusvalt, andes aasta algusest alates hinnalisa ainult 3%. 2010. aasta juuni kuuga võrreldes on tänavu keskmine hind ca 19% kõrgem.

Pärnu elamispindade sektor on üllatavalt hüplik: keskmine hind on kord üle, kord alla 700 €/m². Tehingute hulk saavutas juunikuus sellise taseme, mida võib nimetada aktiivseks, kuid eelmiste kuude ebastabiilsus selleks erilist kinnitust ei anna. Pärnu, etteruttavalt öeldes ka Narva, on linnad, kus aastases hinnavõrdluses oli juuni kuu keskmine hind madalam kui 2010.aastal – Pärnus hinnamuutus ca 1% ning Narvas 3%. Käesoleva aasta jaanuariga võrreldes oli juuni keskmine hind Pärnus 7% madalam.

Narva linna korteriturg on aktiivsuselt võrreldav Pärnuga, kuid hinnad on siiski oluliselt madalamad. Kui Pärnus tehti juunis 52 korteriomandi ostu-müügi tehingut, siis Narvas oli see 54. Seega samas mahus. Kuid kinnisvara hinnad on Narvas kordades väiksemad – juunikuu keskmine hind oli 291 €/m², mis on aasta algusega võrreldes 3,5% kõrgem.

Uus Maa Kinnisvarabüroo

Eesti kinnisvaraturg hakkas juunis valmistuma suvehooajale minekuks. See tähendab, et kuigi tehingute arv juunis juba vähenes, toimus mõnedes sektorites, eelkõige just korteritega, maist enam tehinguid. Suuremad koduostud soovitakse enne puhkuste algust ära teha, siis on hea vaba aega kasutada uue elamise sisustamiseks.

Kui maikuus tehti Eestis korrigeeritud andmetel 2816 kinnisvara ostu-müügitehingut, siis juunis tehti neid 101 võrra vähem ehk 2715. Üle Eesti müüdi kinnisvara 116,6 miljoni euro eest.

Korterite keskmine hinnatase enamikes vaadeldavates linnades, välja arvatud Tallinnas ja Haapsalus, tõusis. Eramute turul toimus juunis kerge tõus, kuid elamukruntide osas valitses tavapärane vaikus.

Tallinn: Eramuid müüvad vanemad inimesed, kelle jaoks on oma maja liiga suureks jäänud.

Tartu: Üha enam ostavad kortereid vanemad, kelle laps on Tartusse õppima asumas.

Narva: Varasemast enam ostetakse kallimaid väga heas seisukorras kortereid.

Viljandi: Otsitakse üürikorterit Viljandi Folgi ajaks.

Pärnu: Üha enam tuntakse huvi veekogude ääres asuvate maamajade vastu.

Rakvere: Euroga kaasnenud toiduhindade tõus on üürikorterite hinnatõusu pidurdanud.

Kuressaare: Kuressaare kinnisvaraturgu iseloomustab üürikorterite defitsiit.

Haapsalu: Välismaalased ostavad uusi või renoveeritud kortereid.

Swedbanki kommentaar: kodulaenude väljastamise maht on püsinud ootuspärasel tasemel.

1Partner

Juunis püsis kinnisvaratehingute arv Tallinnas möödunud kuuga sarnasel tasemel (+2%), kusjuures korterite pinnaühiku maksumus püsib viimase kahe aasta kõrgtasemel, analüüsib Eesti üks suuremaid kinnisvarafirmasid 1Partner Maa-ameti tehingu- ja hinnaülevaadet.

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri sõnul soe juuni suuri muudatusi kinnisvaraturul võrreldes maiga ei toonud. 

Juunis tehti Tallinnas kinnisvaraga tehinguid eelmisest kuust 13 võrra enam ehk 736 ostu-müügitehingut kogumaksumusega 55,5 miljonit eurot. Tehingute arv kasvas aastatagusega võrreldes 5,9 protsenti, tehingute kogumaksumus jäi aga samale tasemele.

Tallinna korteritehingute arv kasvas juunis 6 protsenti 471 tehinguni. Samuti tõusis 6% korterite kogumaksumus kerkides 28,9 miljoni euroni. Võrreldes 2010. aasta juuniga oli korteritehingute arv tänavu alla 1% väiksem ja ka kogumaksumus vähenes 3%.

Juunis ületas Tallinna korterite pinnaühiku maksumus kolmandat kuud järjest 1000 euro piiri (1023 eur/m2). Võrreldes eelmise aasta juuniga on tänavu keskmine pinnaühiku maksumus 8 protsenti kõrgem. Statistika kohaselt müüdi Tallinnas juuni kõige kallim korter 420 000 ja odavaim 3500 euro eest.

Juunis võõrandati Tallinnas 33 eluhoonetega hoonestatud kinnistut, mis on üheksa võrra enam kui mais. Kalleim elamu leidis ostja 1 100 000 ja odavaim 5000 euro eest.

Juunis müüdi Tallinnas 9 elamukrunti, mis on kolme võrra vähem kui mais. Kalleim krunt võõrandati 400 000 ja odavaim 8200 euro eest.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785