13. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: maasse investeeri omafinantseeringu arvel

Uus Maa Property Advisors juhatuse esimees Ardi Roosima soovitab investeeringu maasse teha omafinantseeringu arvel ning arvestada, et linnade areng kulgeb mööda peamisi liiklussõlmi.

"Eesti kinnisvaraturu arenemise algaastatel rääkisid kõik, et kindel investeering on osta mereäärset maad, kuna seda on piiratud koguses ja väärtus ajas kindlasti kasvab. Tegelikkuses on vara väärtuse kasv olnud väga erinev," kirjutab Roosima Kinnisvarateatmikus.

"Peamiste puhkepiirkondade ümbruses on maal praegu tõesti kõrgem väärtus, aga kaugemal, eraldiseisvate maatükkide puhul pole sageli märkimisväärset väärtuse tõusu olnud. Ja kui arvestada inflatsiooniga, siis võib nende väärtuse kasv olla isegi negatiivne," lisab ta.

Pikaajaline investeering maasse võib tema sõnul olla väga erineva iseloomuga ning kuna investeeringu eesmärk on teenida kasumit, siis peab esmalt mõtlema sellele, kui suurt kasumit on soov teenida.

Loomulikult peab oskama ette näha piirkondlikku arengut ja seda mõistlikult hindama. "Kui vaatame ajas tagasi, siis parima investeeringu tegid need, kes soetasid odava maatüki suuremate linnade piiril. Peab arvestama, et linnade areng kulgeb mööda peamisi liiklussõlmi," märgib Roosima.

Oodatavad muudatused, näiteks planeeritav Tallinna ringtee, tõstavad tema sõnul mõningate asukohtade kommertskasutuse väärtust mitu korda, ent samas ei saa unustada , et ka väiksemad linnad arenevad. 

Roosima soovitab praegu maasse investeerimise puhul teha investeering omafinantseeringu arvel: "Turul on mitmeid huvitavaid objekte, mis on selgelt alahinnatud. Hoidke silmad lahti!"

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785