Autor: Alyona Stadnik • 3. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõõrumaa väljus ehitusärist

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa müüs oma osaluse KMG Inseneriehituse ASs, sest leidis, et poloe mõistlik olla vaid puhtalt ehitusäris.

 „Ei ole mõistlik olla, või no vähemalt minul  ei ole mõistlik olla puhtalt ainult ehitusäris. Mulle piisab sellest kinnisvaraarendusest, mis mul siin Eestis on ning olen fokusseeritud muudele turgudele,“ kommenteeris Sõõrumaa. Ta täpsustas, et see otsus oli vastastikune. Sõõrumaa ei soovinud kommenteerida, mis hinnaga ta oma osaluse maha müüs. „Ehitusel ei ole suurte numbritega tegemist,“ märkis ta.

KMG Inseneriehitus kuulub nüüd 50% osalustega juhatuse liikmetele Indrek Pappelile ja Marek Jassikule. Indrek Pappel kinnitas, et läbi jagunemisprotsessi on juhtkonna osalus ettevõttes kasvanud ning nad on täna enamusosalusega omanikud. Enne kuulus mõlemale juhatuse liikmetele 15% ettevõtest. Pappeli sõnul otsustasid nad ettevõtte osta seepärast, et tegevjuhtide kohus on arendada ettevõtet edasi. „Me püüaks inseneride sektoris edasi areneda. Oleme kogu oma hinge ja aja sellesse ettevõttesse panustanud. See on nagu enda kasvatatud laps, millest on raske loobuda,“ lausus Pappel.

2010. aasta oli KMG Inseneriehituse ASle täispikk tegevusaasta, mil ettevõte suutis suurendada enda käivet ja seega suurendada ka enda positsiooni ehitusturul. „Meil on siiamaani õnnestunud ujuda vastuolu. Eks see ehitussektori situatsioon on selline nagu ta on ja ma täitsa usun Tiit Robeni (Toim – Merko juhatuse esimees)  juttu, et see aasta on ehitussektori jaoks kõige karmim ja hinnatõus mõjutab kõiki,“ sõnas Pappel. „Kes ja kuidas arenevad ja ellu jäävad selgub selle aasta lõpus“ märkis Pappel.

Ettevõtte eesmärk on hoida püsikulud madalad.„Meie idee on pakkuda konkurentsi suurtele infra-hangetele. Meie eelis võiks olla madalamad püsikulud, kui on suurtel börsiettevõtetel. Usume, et meie oma projektijuhtimise kogemusega suudame püsida konkurentsis,“ sõnas Pappel. Ta täpsustas, et ettevõttel on hetkel mõned pooleliolevad projektid, aga nad on kindlasti huvitatud aasta lõpus või teises pooles ka võimalikest uutest projektidest. „Me võtame rahulikult ja täna on kõige tähtsam valida õige töö ja teha seda kasumlikult. Me kindlasti ei ole ettevõtte, kes suudab käibe kasvuga edasi liikuda. Me peame kogu aeg tegema sellist tööd, mis  toob tulu,“ sõnas Pappel.

Taust:• KMG Inseneriehituse AS tegevusalaks on suuremahuliste insenertehniliste rajatiste ehitamine. Prioriteetsed valdkonnad on infrarajatised s.h. energeetika-, sadama- raudtee- ja keskkonnarajatised ning liiklussõlmed (sillad, tunnelid ja viaduktid).

• 2010. aastal viidi edukalt lõpuni suured infraehituse projektid - Muuga Konteinerterminali kai rajamine kui ka esimene raudteeperroonide euronormidele vastavusse viimine liinil Keila- Paldiski.• Ärikeskkond – 2010. aastat iseloomustab insenerehituse sektoris konkurentsi märgatav tihenemine ja seeläbi ehitushindade survestamine tasemele, milliste puhul kasumi teenimise võimalus minimiseeriti. Lisaks kasvas oluliselt riigihangetel vaidlustuste arv, mis samuti tingitud konkurentsi tihenemisest ja soovist saada osa turul jagatavast tööst, kuna kogu ehitussektor oli 2010. alafinantseeritud. Paljud suuremahulised hanked lükkusid vaidlustuste tõttu edasi.• Tulenevalt eeltoodust ettevõte ei teostanud 2010. aastal suuremahulisi investeeringuid ega planeeri nende teostamist lähitulevikus.• KMG Inseneriehituse AS eesmärgiks on jätkata turuosa võitmist ka järgnevatel aastatel ja leida Partnereid teostamaks ühiselt suuremahuliste infraprojektide elluviimist.• 2010. aastal moodustas KMG Inseneriehituse AS müügitulu 207 814 550 krooni ja puhaskasumiks kujunes 23 307 660 krooni.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785