5. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uponor: tehnosüsteem peaks kestma vähemalt 50 aastat

Uute korterite siseviimistluse tase on küll buumiajaga võrreldes tunduvalt kvaliteetsem, ent seina sisse jäävate põhikonstruktsioonide rajamisel üritatakse jätkuvalt küsitava kvaliteediga materjaliga läbi ajama, rääkis Uponor Eesti OÜ turunduse ja müügi üksuse juht Aivar Sigur.

“Ostjad seina sisse ei näe ja valivad korteri asukoha, välimuse ja hinna järgi. Seda ei saa inimesele pahaks panna, aga tegelikult peaks arvestama, et tapeeti või seinaplaate vahetatakse tavaliselt kümnekonna aasta tagant, kuid tehnosüsteemid peavad kestma terve hoone eluea ehk vähemalt viiskümmend aastat,” ütles Sigur ja lisas, et teatud mõttes ostetakse põrsast kotis.

Ehituskvaliteet on pärast buumi Siguri sõnul küll paremuse poole liikunud, ehitusjärelvalve tugevam ning pikemaajalise sihiga arendajad vastutustundlikumad, ent siiski tuleks koduostjal küsida täpsemat informatsiooni ka vee- ja küttesüsteemi komponentide, tootja ning garantii kohta.

“Praegu küsitakse uusarenduste eest juba küllalt soolast ruutmeetri hinda, kuid tihti ei lähe vorm ja sisu kokku. Pahatihti pannakse seinasisesed vee- ja küttetorustikud kokku kõige odavamatest materjalidest,” märkis Sigur.

Tema sõnul on see ka üheks põhjuseks, miks veekahjud on Eestis kõige sagedamini esinev  kahjuliik, jäädes väljamakstud kindlustushüvitistelt vaid pisut alla tulekahjudele. "Paraku ei jää lekkiva torustiku põhjustatud probleem ühe korteri piiresse ning enamasti saavad kannatada ka alumiste naabrite kodud," nentis Sigur.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785