25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ehitaja tunnipalk Soomes ei pruugi 2 euroni küündida   

Soome ehitusplatsidel käib äge kassi ja hiire mäng välistööliste alatasustamise või ümbrikupalkade varjamiseks, mille kõige räigem näide on alla kahe euro suurune tunnipalk Eesti puuseppade brigaadile, vahendab ERR uudisteportaal Taloussanomat.

Turu lähedal jäi eestlastel umbes 380 euro suurusest brutopalgast kätte 320 euro jagu, koos päevarahadega umbes 1000 eurot kuus. Soomlasest puusepp teenib samas 17 eurot tunnis või enam. Alamakstud töö tellis Länsi-Turunmaa linn Eesti firmalt Eurobuild Group, kelle mehed tegid järjest kümme kümnetunnist tööpäeva.

Ametiühinguliidule teatas asjast teine Eesti töömees, kes kasutas nn topeltlepingut ning sai 200 euro suurust netopalka. Eesti maksuametile minevas töölepingus oli tunnipalgaks märgitud 1,75 eurot ja Soome lepingus seisis 9,05 eurot.

Palgad on arengumaa tasemel ja on raske uskuda, et ükski eestlane soostuks enam Soomes sellise palga eest töötama, nentis Taloussanomat.

Eesti ehitusfirmadelt saadud andmeil makstakse Eesti ehitajatele tööst sõltuvalt 9-13 eurot tunnis, mis on 3-7 eurot vähem kui Soome ehitajate tunnipalk. Tegelikud palgad võivad aga olla veel palju väiksemad. Sageli arvavad eestlased palga sisse ka päevaraha ning peavad netopalgast maksma ka korteri eest.

Soome ehitustööliste ametiühingute liidu (Rakennusliitto) Turu piirkonna juht Jouni Ruotsalainen rääkis, et on äärmiselt pettunud mitte ainult Soome võimude passiivsuses olukorra kontrollimisel, vaid ka Soome ehitusfirmades, kellele kohalikud ettevõtted enam ei üritagi alltöövõtuks pakkumisi teha, sest hinnad on niivõrd alla löödud. Peale Eesti on viimasel ajal Soome tulnud tuhandeid ehitajaid ka Venemaalt ja Poolast.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785