17. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riiklik projekteerija ja maanteeameti endine tippjuht kartellikahtlusega kohtu all

Riigiprokuratuur saatis täna kohtu alla kaks teede-ehitusega seotud firmat ja kaks eraisikut, kelle süüasja hakkab kohus arutama oktoobris.

Kuku raadio andmeil süüdistab riigiprokuratuur OÜd Roneco ja majandusministeeriumi alluvuses töötavat ASi Teede Tehnokeskus ja nende firmadega seotud Tiit Kaalu ja maanteeameti endist tippjuhti Erkki Mikenbergi konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises.

Äripäev kirjutas mullu suvel, et riigiprokuratuur juhib maanteeametiga seotud kartellikokkuleppe uurimist, mille raames kuulas kaitsepolitsei üle ka mullu kevadel Põhja regionaalse maanteeameti direktori kohalt lahkunud Erkki Mikenbergi. Maanteeameti peadirektori Tamur Tsäkko sõnul lahkus Mikenberg töölt pärast konkurentsialase kuriteo kahtluse ilmsiks tulekut.

Teede Tehnokeskus on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi alluvuses töötav Eesti üks suuremaid transporditaristu uuringute ja insenertehnilistele teenustele spetsialiseerunud ettevõtte. Möödunud aastal teenis ettevõte 44 mln kroonise käibe juures 1,1 mln krooni kasumit. Ettevõte maksab dividendideks kaks miljonit krooni.

Mullu kevadel kritiseeris Projektibüroode Liit majandusministeeriumile saadetud kirjas, et maanteeamet hangib ASilt Teede Tehnokeskus põhjendamatult madala hinnaga teenust. Liidule jäi selgusetuks, kuidas sai Kurna, Luige ja Juuliku eritasandiliste ristmike tehniliste projektide koostamise riigihankel nii madala hinnaga teenust pakkuda. Projektbüroode liidu hinnangul esitab ASi Teede Tehnokeskus projekteerimise hankekonkurssidel madalamaid pakkumisi, sest teenib tulu teistelt tegevusaladelt. Ettevõtte omanik ja juht sellega nõus ei olnud.

Roneco on 1997. aastal asutatud ehitusgeoloogilisi ja –deetilisi uurimistöid pakkuv ettevõte, mille koostööpartnerite hulka kuulusid Eesti kohalikud omavalitsused ja maanteeamet. Firma teenis möödunud aastal 716 000kroonise käibe juures ligi 7000 krooni kasumit, dividende maksab ettevõte 100 000. Ettevõte andis tööd kolmele inimesele. Firma omanikud läbi kaasomandi Taavi, Keiri, Kelsi, Ketri ja Taimi Nõlvak.

Kohtualuseid süüdistatakse karistusseadustik paragrahv 400 lg 1 ja 2 rikkumises.

TASUB TEADA

Karistusseadustik lubab vangi panna

§ 400. Konkurentsi kahjustav kokkulepe, otsus ja kooskõlastatud tegevus

(1) Juriidilise isiku juhatuse, seda asendava organi või nõukogu liikme poolt konkurentsi kahjustava kokkuleppe, otsuse või kooskõlastatud tegevuse keelu rikkumise eest, samuti erandit vajava kokkuleppe, otsuse või kooskõlastatud tegevuse eest ilma erandi loata või erandi loa tingimuste rikkumise eest - karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

(2) Sama teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, - karistatakse rahalise karistusega.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785