26. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Märts viis hindadest eurovaimustuse

Aasta alguses eurovaimustuses pisut tõusnud hinnasoovid langesid kevade hakul tagasi mõistlikule tasemele, kirjutab Seven Real Estate Advisorsi partner Urmas Laur.

Seven Real Estate Advisorsi koostatav kinnisvaramulli indeks võrdleb kinnivara praegust väärtust buumi tipuga 2007. aastal. Pärast aasta alguse põgusat tõusu indeks märtsis langes.

Märtsikuine kinnisvaraturg oli jaanuarist-veebruarist märksa aktiivsem. Aasta alguses eurovaimustuses pisut tõusnud hinnasoovid langesid kevade hakul tagasi mõistlikule tasemele. See aktiveeris tehingute arvu, kuid teisalt viis kinnisvara väärtust kajastava indeksi põgusasse langusesse.

Kinnisvaramulli indeksit tõususuunas mõjutavad tegurid jäid märtsis nõrgaks. Indeksi langus on peamiselt põhjustatud ärimaa ja äripindade tehingu- ja pakkumishindade langusest. Vähene tehingute hulk ärikinnisvaraga pole võimaldanud turul markeerida mullijärgset uut hinnataset.

Ettevõtete bilanssides on kinnisvara valdavalt ülehinnatud ning hinnakorrektsioon  toimumata. Seega võib lähiperspektiivis  ärikinnisvara tehinguarvu kasv kaasa tuua keskmise  hinna languse turul. Muude varaliikide hinnatasemed olid märtsis  stabiilsed.

Kinnisvaramulli indeksi tipp oli kinnisvaraturu väärtuse tipus veebruaris 2007, turu põhi aga oli juunis 2010, mil indeks näitas 49,8 punkti. Siis oli elamispindade turg pealinnas küll taastuma asunud, kuid äripindade ja maa turg kompis alles põhja . Praeguse seisuga on indeks tipust 46,7 punkti allpool ja põhjast 6,8% kõrgemal.

Autor: Urmas Laur

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785