25. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aeroc taas eestlaste käes

Suurema kärata ostsid eestlased tagasi Eesti ühe suurema poorbetoontoodete tootja Aeroc Vene suurelt ehitusmaterjalitööstuselt.

Vene ehitusmaterjalide gigandi, börsil noteeritud LSR Groupi ning Jazeps Paplavskisele kuuluva Yaiko 4,3 miljoni eurone tehing mahtus mullu Balti riikide kahekümne suurema ülevõtutehingu sekka.

Sellele, kas tegu oli pikaajalise plaani teostumise või pigem sunnitud käiguga, otsest vastust saada ei õnnestunud.

"LSRi uuenenud strateegia kohaselt ei kuulu Baltimaad ning Skandinaavia riigid LSRi sihtturgude hulka. Samas meile on see piirkond ajalooliselt olnud koduturuks," selgitas Jazeps Paplavskise poeg ja Aeroc Internationali juht Ivar Paplavskis ülevõtutehingu tagamaid. "Finantsiliselt oli tegemist omavaheliste nõuete tasaarveldamisega," lisas ta.

Sõbralik lahutus. Möödunud aasta lõpuks leppisid LSR Group ja Yaiko kokku, et LSR kasutab Aeroci kaubamärki Venemaal ja Ukrainas, jätkates kahe tehasega Ukrainas ja tehasega Peterburis. Paplavskistele jäid poorbetoontoodete tehased Ida-Virumaal Kunda lähedal ja Riia külje all Saulkalnes. Oma toodangu müüvad nad seejuures Balti riikides ja Skandinaavias.

Nüüd plaanib Aeroc International taastada kriisieelseid tootmis- ja müügimahte. Järgmise viie aasta eesmärk on saavutada kaks kolmandikku kriisieelsest mahust Balti riikides ja Skandinaavias, ütles Paplavskis.

Ettevõtte jagunemise tõttu ei ole Aeroc Internationali 2009. ja 2010. aasta konsolideeritud tulemused võrreldavad. "Meie praeguste põhiturgude ehk Balti ja Skandinaavia regiooni käive moodustas 2009. aastal 4,9 miljonit eurot, vastav number 2010. aastal oli 5,8 miljonit eurot. 2011. aastaks planeerime selles regioonis 7,3 miljoni eurost käivet ning positiivset rahavoogu," täpsustas Paplavskis. "2011. aasta esimese kvartali tulemused kinnitavad seda prognoosi."

Suurem osa kahjust tuli Ukrainast. Paplavskis lisas, et Aeroc Internationali kontserni 2008. ja 2009. aasta tulemustele avaldas olulist mõju ülemaailmne finantskriis ja sellest tulenenud ehitusmahtude vähenemine.

"Suur osa Aeroc Internationali kahjumist oli seejuures tingitud Ukraina tehaste ehituse ning omandamise kuludest, sealhulgas Ukraina grivna devalveerimisest," rääkis Paplavskis. "Omanikevahetuse ning ettevõtte jagunemisega seotud tehingute tulemusel vastab Aeroc International ASi omakapital eelmise aasta lõpu seisuga seaduse nõuetele."

Ettevõtte juht näeb võimalusi. Paplavskise sõnul on ehitussektori märkimisväärsest taastumisest tervikuna veel vara rääkida. "Samas on meil kõigis piirkonna riikides oluline arengupotentsiaal ka praeguses turusituatsioonis," lisas ta.

Eramute ehitamisel laialt kasutatavate poorbetoonblokkide tootja kasum ja müüginumbrid kerkisid ehitusbuumi ajal taevasse, kuid langesid seejärel järsult. Igatahes kirjutasid audiitorid 2008. aasta majandusaruandesse, et kontserni lühiajalised kohustused ületasid aasta lõpuks käibevara ligi neli korda. "Aeroc Internationali on võimalik käsitleda jätkuvalt tegutsevana, kui võlakirjade lunastamise ja laenulepingute tähtaegasid on võimalik pikendada või leida alternatiivseid finantseerimise allikaid," märkisid audiitorid.

Aasta hiljem juhtisid audiitorid tähelepanu sellele, et kontserni omakapital oli muutunud negatiivseks. "Oleme arvamusel, et ettevõtet on võimalik käsitleda jätkuvalt tegutseva äriühinguna ainult siis, kui omanikud taastavad ettevõtte omakapitali," märkisid nad. 

Aeroc InternationalRegistreeritud 15.01.1996

Endised nimed Kiviõli AS, Yaico Grupp AS, Aeroc Grupp ASEndised omanikud Yaico kõrval: 2005-2006 Santora Trade OÜ, 2006-2007 LSR Group, 2007-2011 Open Joint Stock Company LSR Group (viimane omas aastavahetuseni 90% aktsiatest)Askembla Growth Fund oli Aeroc Internationali tütarfirma Aeroc ASi omanikeringis aastatel 2004-2005.Aeroci asutas 1990ndate lõpus endine Silikaatbetooni Instituudi uurimisjuht Jazeps Paplavskis. Instituut uuris nõukogude ajal poorbetooni tehnoloogiat.AS Yaico on Paplavskiste perefirma.Aeroc International AS on valdusfirma, kuhu kuuluvad tehased Eestis ja Lätis ning müügiesindus Leedus. Skandinaavias ning Kaliningradis tegutsetakse volitatud edasimüüjate vahendusel.

 

Autor: Anne Oja Alyona Stadnik

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785