Autor: Ain Alvela • 25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arengukavast tõusis selguse asemel tüli

Ehitusmaavarade arengukava sai lõpuks kaante vahele, aga oodatud rõõmu on osapooltele sellest vähe.

Valitsus oskas nimelt selle dokumendi, millelt ettevõtjad lootsid stabiilseid tulevikusihte ning looduskaitsjad kindlaid tagatisi keskkonna säilimiseks, vastu võtta moel, mis osapooled vägisi tobedasse poliitilisse sõnasõtta kisub.

Tüliõunaks sai arengukavas asjaolu, et sinna jäeti potentsiaalselt võimaliku lubjakivi kaevandamispiirkonnana ka Nabala karstiala, kuigi avalikkuse surve – kas või mitmekümne tuhande protestiallkirja näol – on juba mõnda aega nõudnud selle sealt väljaarvamist.

Nabala karstiala kaitsjatel on kahtlemata põhjust olla nördinud, sest valimised võitnud Reformierakond lubas selgesõnaliselt tagada karstiala ja seal paikneva Tuhala nõiakaevu säilimise.

Loomulikult väidab arengukavale allkirja andnud keskkonnaminister Jaanus Tamkivi nüüd, et ega arengukavas olek ei tähenda veel kaevandamist ning lubab iga konkreetse kaeveloa väljaandmist piinliku põhjalikkusega menetleda. Ent kui Tamkivi peaks nüüd ametist lahkuma, kujutan juba praegu tema mantlipärijat poliitilist vastutust tõrjumas. Kui Nabalas peaks kunagi tõesti kaevandamiseks minema, on võimulolijad kindlasti seda meelt, et tegemist on eelmise valitsuse otsusega ja nende käed on paraku seotud.

Teisalt võib keskkonnaaktivistide pöördumisi president Ilvesele ja peaminister Ansipile pidada ka veeklaasis tormi õhutamiseks, sest kui kõik käiks alati näpuga seadusetähte järgides, oleks Nabalasse ja teistesse sarnastesse kohtadesse karjääride rajamine tõesti võimatu.

Paraku teame, et paragrahvi saab käänata nii- ja naapidi. Edaspidi sõltub juba uue koalitsioonivalitsuse meelekindlusest, kuidas arengukava rakendussätted paika pannakse ning mil viisil see asjast huvitatud pooli lepitada suudab.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785