Autor: Birjo Must • 23. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vallavanem: tunnistan, et meilgi on ebaseaduslikke ehitisi

Ebaseaduslikke ehitisi on tehtud ka Jõelähtme vallas ning kuna buumiajal keskenduti rohkem detailplaneeringute valdkonnale, jäi ehitusjärelevalvega tegelemine tagaplaanile, kommenteeris riigikontrolli auditi tulemusi Jõelähtme vallavanem Andrus Umboja.

Riigikontroll on seisukohal, et auditeeritud omavalitsused vaatasid ehitusbuumi ajal toimunud ebaseaduslikku ehitamist enamasti pealt ega võtnud selle tõkestamiseks midagi oluliselt ette.

„Riigikontrollil on õigus selliseid järeldusi teha ja kui me vaatame ringi, siis tõesti ka Jõelähtme vallas on ebaseaduslikke ehitusi tehtud. Kas olema sellele justkui läbi sõrmede vaadanud, seda ei saaks väita,“ rääkis vallavanem. 

Peamine põhjus peitub Umboja sõnul selles, et ehitustegevus sel perioodil oli suhteliselt aktiivne. „Pean tunnistama vallapoolset tegemata jätmist selle koha pealt, et ehitussektori kaadri osakaal ei ole olnud ilmselt piisav selle ehitusmahu jaoks,“ nentis Umboja.

Kui Saku vallas oli sel perioodil antud valdkonnas tööl viis inimest, siis Jõelähtmel vallavanema kinnitusel vaid üks-kaks.

Miks ei pööratud ehitusjärelevalvele rohkem tähelepanu? „Kuna kiiresti arenevates valdades oli väga palju arendustegevust, panustati tol hetkel rohkem detailplaneerimise valdkonna töötajatele,“ põhjendas Umboja. „Palju esitati detailplaneeringute taotlusi ja nende kuhjumise tõttu võeti kaadrit juurde. Kuna ka ehitusspetsialistidel oli palju tegemist projektide läbivaatamisega, siis seetõttu kannatas järelevalve pool.“

 Ebaseadusliku ehitisi avastatakse Umboja sõnul kas järelevalve ametniku kontrolli käigus või valvsa kodaniku teatel ning ebaseadusliku tegevuse avastamist alustatakse menetlus.

Samas nentis Umboja, et seitsmel ehitusloata hoonel, mille riigikontroll on välja toonud, polnud tõepoolest varem menetlust alustatud. „Kui mingisugune ebaseaduslik ehitis avastatakse, järgneb sellele alati menetlus. Niimoodi, et midagi ei tehta, nii see küll ei tohiks olla,“ kinnitas Umboja ja lükkas ümber riigikontrolli väite nagu ei võeta paljudel juhtudel valdades midagi ette. 

Niisuguste olukordade vältimiseks on Umboja sõnul vallas juba teatud meetmeid rakendatud. „Oleme näiteks kaadrit vahetanud, näiteks vahetasime välja ehitusnõuniku. Üritame seda meeskonda tugevdada,“ sõnas ta.

Saavutada olukord, et ebaseaduslikku ehitustegevust enam ette ei tule, on Umboja hinnangul keeruline. Sellega võitlemisel on kontroll, järelevalve ja kaaskodanike tähelepanekud kõige tõhusamad, lisas ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785