22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Virumaale kerkib 12 miljoni euroga kaks tuulikuparki

Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) juhatus kiitis heaks kaks tuuleenergeetika arendamise projekti, mille tulemusena ehitatakse Virumaale kaks tuulikuparki kogumaksumusega 12,4 miljonit eurot.

Harry Raudverega seotud OÜ Raisner projekti tulemusena alustatakse Varja tuulikupargi rajamist Ida-Virumaale Lüganuse valda. Rohelise investeerimisskeemi toel püstitatakse kuus 2 MW võimsusega tuulikut ning rajatakse vajalik infrastruktuuri. Projektile eraldatud toetus on 7,23 miljonit eurot ning tuulegeneraatorid peaksid olema töövalmis 2013. aasta alguseks.

Lääne-Virumaa Viru-Nigula valda kerkib Jüri Mõisa ja Hannes Tamjärve osalusega Oceanside OÜ projekti raames Ojaküla tuulikupark, kuhu püstititatakse kolm 2,3 MW tuulikut ning rajatakse pargi toimimiseks vajalikud teed, elektrikaablid ning liitumispunktid. Projektile eraldatud toetus on veidi üle 5,13 miljoni eurot ning park peaks elektri tootmist alustama 2012. aasta alguses.

Tuulikuparkide rajamist toetatakse Eesti ja Hispaania vahel sõlmitud saastekvoodi müügitehingu tulust.  

„Kokku püstitatakse üheksa tuulegeneraatorit, neist kolm Lääne-Virumaale ja kuus Ida-Virumaale ning generaatorite eeldatav elektritoodang aastas on 45 246 MWh,“ selgitas energeetika juhtivkoordinaator Siim Umbleja.

KIKi toetuseid ja laene rahastatakse neljast allikast: Eesti keskkonnatasud, Euroopa Liidu struktuurifondid, osa Euroopa Investeerimispanga (EIB) laenust Eesti riigile ja Eesti CO2 kvoodimüük. Viimane on tuntud ka nime all roheline investeerimisskeem.

Rohelise investeerimisskeemi peamine eesmärk on vähendada kasvuhoonegaaside heitkogust Eestis ning eelpool toodud kahe projekti tulemusena oodatakse hinnanguliselt 50 000 tonni CO2 kokkuhoidu aastas. Vastavalt elektrituruseadusele antud investeeringutoetuste raames rajatud elektritootmisüksused taastuvenergia dotatsiooni ei saa.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785