22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sadevesi ohustab vundamenti

Majaehitaja.ee juhataja Eno Pappel kirjutab, et enim on suurest sulaveest ohustatud sellised vundamendid, kus valatud põrandaplaat toetub pinnasele, näiteks liivale või tuhale.

Selliste majade puhul on äärmiselt oluline suunata krundil sulamisvesi vundamendist mööda. Kui suured veekogused vundamendi piirkonnast läbi püüavad joosta, võivad need põhjustada pinnase äravoolu. Tulemuseks on tühimikud, mistõttu võivad tekkida vajumised ka põrandaplaadis või näiteks ka vundamendiseinas.

Vajumised lõhuvad omakorda hüdroisolatsiooni ja niiskus pääseb majja - kas läbi põranda või liigub läbi vundamendiseinte ülespoole maja seina kaudu. Kui selline olukord on tekkinud, siis lahendused on kallid ja keerulised.

Sulaveega seotud probleemidest pääsevad need, kelle maja mõnel kõrgemal künkal asub. Kui maja asub kallakul, siis võiks kaevata väikesed kraavid vee juhtimiseks majast mööda. Algul piisab ka lume sisse kraavide tegemisest ja hiljem pinnasesse 10 cm kraavide tegemisest, et suurem hulk vett mujale suunata. Vee suunamisel peaks muidugi arvestama, et seda ei tehta naabri aeda ja üritatakse lihtsalt vesi vundamendist oma krundi piires mööda juhtida.

Eraldi teema on sellised piirkonnad, kus krundid ja majad on ehitatud nii madalale, et sulavee ajal on kogu krunt vee all. Sellised majad kipuvad paratamatult saama kahjustusi ja mingit imerohtu selle vastu pole. Ainuke lahendus on korraliku sadeveedrenaaži väljaehitamine kogu piirkonna jaoks, ent alati ei aita seegi - kui on tegemist madala kohaga, ei suuda ka drenaaž vett ära viia.

Need, kes alles maja jaoks krunti valivad, võiksid arvestada ka võimalike sulaveest tekkivate probleemidega ning valida võimalusel selline krunt, mida lihtsam suurvee ajal kaitsta.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785