22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rebane: siseturule tootjate seis katastroofist hullem

Eelmisel aastal langes siseturule suunatud ehitusmaterjalide müügikäive 8%. Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu (EETL) tegevjuhi Enno Rebase sõnul kujunes nende tootjate olukord mullu halvemaks kui 2009. aastal.

"Üle-eelmine aasta oli ehitusmaterjalitööstuse jaoks katastroofiline. Mõnede tooterühmade müük vähenes kordades ning kaardilt kadus mitmeid tootjaid. Kahjuks oli mullune aasta siseturu tarbeks ehitustooteid valmistavatele ettevõtetele veelgi halvem. Tegevuse lõpetas näiteks üks suuremaid tootjaid – AS Glaskek," rääkis Rebane. 

2010. aastal EETL-i kuuluvate ettevõtete ehitusmaterjalide müügikäive kokkuvõttes küll kasvas 9% võrra (5457 miljoni kroonini), siseturu müük aga langes 8%.

Eelmise aasta jooksul olid kõige halvemas seisus paekivikillustiku ja liiva müüjad, kelle müük kahanes aastaga pea kolmandiku. Rebase sõnul mõjutas nende tulemust eelkõige teedeehituse problemaatika. Betoonisegude ja -toodete müük jäi samale tasemele 2009. aastaga ning betoonelementide müük kasvas. "Betoonelementide kasvu mõjutas positiivselt eksport, ent samas oli ka 2009. aasta tase lihtsalt väga madal. Avatäidete kogunumbrid näitasid vaid väikest kasvu, kuigi ettevõtetel eraldi läks suhteliselt hästi," kommenteeris tegevjuht. 

AS Glaskeki pankrot mõjutas eelkõige rippfassaadide müügi vähenemist. Puitakende müük näitas kasvu enam kui veerandi võrra, võtmesõnaks ikka eksport. Kasvas ka soojustusmaterjalide ja kuivsegude müük, umbes samal tasemel on seinamaterjalide müük, veidi on vähenenud katusematerjalide müük.

Mullu kasvas EETL-i kuuluvate ettevõtete eksport üle 600 miljoni krooni, 2557 miljoni kroonini. Suurima ekspordikäibega on ehitusvahtude tootja Krimelte, enam kui 100 miljoni krooni eest on kaupu eksportinud veel lubjakivitoodete pakkuja Nordkalk, avatäidete tootjad Saku Metall ja Metus-Est ning betoonelementide valmistaja Tartu Maja Betoontooted. Enam kui poole käibe ulatuses on eksportinud eelpool mainutud ettevõtete kõrval veel avatäidete tootjad Fenestra, Viking Window, Saajos ning T-Tammer, betoonelementide valmistaja Muuga Betoonelement, müüritise elementide tootja Aeroc ja plasttorude valmistaja HAKA Plast.

Ettevõtete käibed 2010, mln krooni 1. Krimelte OÜ                                1063

2. AS Saint-Gobain Ehitustooted   305 3. AS Pipelife Eesti                           2914. AS E-Betoonelement                   289  5. AS Rudus                                      256 6. AS Nordkalk                                  219 7. AS Saku Metall                             216  8. AS Tartu Maja Betoontooted     1679. AS Viking Window                       14610. AS Metus-Est                             13911. AS Silikaat                                  13412. AS Fenestra                               112

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785