Autor: Kadri Jakobson • 22. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aak: Eesti ehitusettevõte sõltub pankade armust

Möödunud aasta oli ehitusettevõtetele raske ning Eesti kapitalil põhinevad ettevõtted sõltuvad sellest, kuidas pangad rahastavad, rääkis NCC Ehituse juhatuse esimees Toomas Aak.

"Väga raske on kõrvalseisjana kommenteerida, kuid olen kõiki neid uudiseid Koger&Partnerid kohta lugenud. 2010. aasta oli Eesti ehitusettevõtetele tänu hinnatõusule väga raske aasta ja see võib olla on tekitanud Kogerile suuri raskusi," rääkis Aak ja lisas: "Koger&Partnerid on Eesti kapitalil põhinev ettevõte ja ta sõltub pankade armust ehk sellest, kuidas pangad teda rahastavad." Aak selgitas, et Koger&Partneritel on keerulisem ka seetõttu, et neil pole emaettevõtet, nagu NCC Ehitusel, kes raskel ajal õla alla paneb ja rahastab.

Millisele tulemusele raskused Koger&Partnerid viib ei osanud NCC juht ennustada. "Koger on üldse vintske sell ja usun, et ta oskab raskustega toime tulla küll. Seda, kas riigihankel ilmtingimata kellelegi võlgu jäämine võib tähendada ettevõte pankrotti, on raske öelda. On näiteid, kus ettevõtted vaidlevad aastaid ja on näiteid, kus toimub isiksuse kahestumine: üks on pätt ja kurjategija, teine on hea ja jätkab ettevõtlust," rääkis ta.

Tänane Äripäev kirjutas, et vaid loetud päevad pärast seda, kui Helsingi ütles Kogerile üles Käpylä põhikooli remondilepingu, on kunagine suurte ehitusfirmade hulka kuuluv Koger&Partnerid, kes viimasel ajal jäänud jänni nii Antsla veevärgi, Pärnu ümbersõidu ja Koidula piiripunkti ehitusega, uue raskuse ees.

Kuressaare lasteaia peatöövõtjana on Koger&Partnerid jäänud sealgi alltöövõtjatele võlgu, ehkki lasteaia ehitushind 1, 3 mln eurot ehk üle 20,7 mln krooni on Kogerile viimse sendini ära makstud.

Kogeril ainult ebaõnnestumisedMullu märtsi lõpus, kui lahkus tegevjuht Andres Pärloja, võttis Koger&Partnerid juhtimise üle Koger Grupi suuromanik ja nõukogu esimees Andres Koger ise ning esimese asjana lõpetas ta kahjumlikud lepingud.

Suvel taganes ettevõte Tartu Lossi tänava kunagise sünnitusmaja rekonstrueerimise lepingust, kuna Kogeri sõnul oli näha, et lepingu täitmiseks tuleks peale maksta 10 miljonit krooni. Oktoobri algul lõpetas RKAS firmaga Koidula raudteepiirijaama hoonete ehituse lepingu, kuna oli tekkinud oluline mahajäämus.

Novembris esitas Kogeriga tülli pööranud endine äripartner Jaanus Peet Koger & Partnerite vastu pankrotiavalduse. Kohtunik teatas, et olukorras, kus võlgnikul on nõude täitemenetluses rahuldamiseks piisavalt vara, pole pankrot põhjendatud ja vaidlused tuleks lahendada muul moel.

Koger&Partnerid jäi jänni Anstla veevärgi ehitusega, mis pidi valmis saama veel mullu aasta lõpus, mistõttu katkes ka võimalus projekti maksumust katta eurorahaga. Tellija esitas taotluse abikõlbulikuse perioodi pikendamiseks kuni tänavu 1. juulini.

Tänavu veebruaris katkestas Läti firma Binders SIA otsustas katkestada Eesti maanteeametiga sõlmitud Pärnu ringsõidutee ehitamise lepingu. Pärnu ringsõidutee ehitust sätestav leping sõlmiti 2009. aastal firmade Binders ja Koger & Partnerid ühispakkumisena ja nägi ette vastavate tööde teostamist kahes etapis, ühtekokku 23 632 193 euro eest.

Binders teatas, et leping põhjustas ettevõttele miljoni lati suuruse kahju, kuna nad olid  sunnitud parandama ja kõrvaldama oma partnerfirma, ehitusettevõtte Koger & Partnerid puudujääke ehitustööde teostamise algetapil. „Eriti ebajärjekindlat suhtumist meie ettevõtte suhtes kogesime pärast seda, kui meie antud projekti partnerfirmat, Koger & Partnereid, hakkas ähvardama maksejõuetus,” ütles toona Binders SIA juhatuse liige Normunds Luste.

Märtsi keskel saatis maanteeamet avaldused firmadele SIA Binders ja Koger&Partnerid   Pärnu ümbersõidu I ja II etapi ehituslepingute lõpetamise kohta.

Helsingi linn lõpetas Koger&Partneriga Käpyla põhikooli remondi lepingu, sest ehitaja ei suutnud tööde graafikust kinni pidada ning tööd olid graafikust maas 16 nädalat. Kooli remont algas eelmise aasta augustis. Koger & Partnerite juhitud tööde maksumus oli 5 miljonit eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785