18. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: pangad ei taha krundiostuks laenu anda

1Partner Kinnisvara tegevdirektori Martin Vahteri kinnitusel mõjutab kinnisvaraturgu pankade senisest veidi pehmem laenupoliitika, kuid väga suuri muutusi tingimustes ette näha ei ole.

“Pangad on nõus praegu kodulaenu andma hoonestatud kinnistutele, kuid harva krundile, millele kohe pole plaanis ehitama hakata. Laenu saamisel kummitavad paljusid kliente endiselt raskel ajal võetud kõrge intressiga laenud ja muud kohustused,” ütles Vahter.

1Partner Kinnisvara esimese kvartali prognoosi kohaselt ootab Tallinna ja Harjumaa korteriturgu kevade saabudes mõõdukas tehingutearvu tõus. Vahteri sõnul paistavad müügilepingute struktuuris eelkõige silma tehingud odavamate tüüpkorteritega, kuid keskmises hinnas olulisi muutusi lähiajal ette näha ei ole.

“Tähelepanu äratab ka välisinvestorite huvi vana- ja kesklinna suuremate ja väga heas korras korterite vastu, mida oleks võimalik sobiva müügiaja saabumiseni välja üürida,” kommenteeris ta.

Kevadel elavneb tänu sesoonsusele ka eramute ja suvilate turg – müügipakkumiste arv tõuseb, kuid sarnaselt korteritega jäävad hinnatasemed suures plaanis endiseks.

Tänavutalvine elamukruntide turg on olnud keskmisest märksa vaiksem ning aktiivsema müügihooaja algus sõltub edasi lume sulamisest ajast. Ka kruntide turul lähiajal suuri hinnamuutusi oodata pole.

Suurim nõudlus on tehnosüsteemidega kruntidele Tallinna lähivaldades hinnaga kuni 40 000 eurot. Tallinnast mõnevõrra kaugemal asuvates valdades on nõudlus hinnatasemel kuni 15 000 eurot, milles sisalduvad tasud tehnosüsteemide eest ja kinnistu on keskmisest suurem, kõrghaljastusega ja piisavalt privaatne. Tallinna linnas on väikeste, 600 ruutmeetri suuruste kruntide nõudlus hinnatasemel kuni 65 000 eurot. Suuremate, paari tuhande ruutmeetriste kõrghaljastusega kruntide müügitehingud on viimasel poolaastal ulatunud 160 000 euroni.

1Partner Kinnisvara on Eesti üks juhtivatest kinnisvarafirmadest. Ettevõtte põhiteenused on kinnisvara vahendus, -hindamine, ehitamine ning investeeringute juhtimine.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785