4. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tellisarhitektuuri konkursi võitjad selgunud

Eile esitles AS Wienerberger teistkordselt rahvusvahelise tellisarhitektuuri konkursi „The Baltic Brick and Roof Award 2011“ võitjaid ehk silmapaistvaimaid tellisehitisi Baltikumis, autasustades neid 2000 euro suuruse auhinnarahaga.

Enim võiduprojekte said leedukad. Eesti sai võidu sillutustellistest väljakute, platside ja aedade kategoorias Aida ja Põhja tänava planeeringuga Pärnus.  

„The Baltic Brick and Roof Award 2011“ konkursile laekus 23 projekti Eestist, Leedust ja Lätist, millest 21 vastasid konkursi tingimustele. Arhitektidest ja AS Wienerberger meeskonna esindajatest koosnev rahvusvaheline žürii valis välja neli võitjat ning otsustas anda välja ka ühe eripreemia.

„The Baltic Brick and Roof Award 2011“ võitjad

Fassaaditellised ja seinaplokid: Elamu kategooria võitja Korterelamu Vilnius (Leedu) Arhitektid: Alvydas Songaila, Regina Saviciene, Liudvikas Selmistraitis

Aadress: I. Šimulionio 5, Vinius, Leedu

Hoone asub kenas ja vaikses Vilniuse piirkonnas, Karolinskes’i pargi vahetus naabruses. See kolmekordne hoone on esimene plaanitavast kompleksist. Hoones on 115 korterit ja maa-alune parkla. Projekti ennustatav väärtus on 15,7 miljonit eurot.

Fassaaditellised ja seinaplokid: Ühiskondliku hoone kategooria võitja Lillepood Jelgavas (Läti) Arhitektid: Juris Lasis, Eduardas Beernaerts

Aadress: Pasta tn 51/11, Jelgava, Läti

Jelgava keskuses, neogooti stiilis Jaani kiriku vahetus läheduses asuv kahekordne büroohoone ja lillepood. Fassaadiehituses on kasutatud punast tellist, sulandumaks paremini ajaloolisesse ümbrusesse. Üle tee asuva kiriku massiivsed tellistest tugipiilarid loovad majale harmoonilise vastuaktsendi.

Katusetellistest katus kategooria võitja „National Golf Resort“ klubihoone Klaipeda maakonnas (Leedu) Arhitektid: Ramunas Atas,Vaida Atiene, Tadas Sviderskas

Aadress: Stanciai küla, Klaipeda maakond, Leedu

Unikaalne arhitektuur peegeldab maja kasutuse eesmärki ja on vastavuses ümbritseva loodusega. Maja arhitektuuris on näha vihjet traditsionaalsetele viimistlusmaterjalidele. Klubimaja on ehitatud oru nõlvale nii, et külastajad saavad nautida vaadet golfiradadele. Majal on kaks korrust, kelder, avatud terrass ja viilkatus.

Sillutustellistest väljakud, platsid ja aiad kategooria võitja Aida ja Põhja tänava planeering Pärnus (Eesti) Arhitektid: AB KAVAKAVA, Karin Koov ja Kaire Nõmm

Address: Aida ja Põhja tänav, Pärnu, Eesti

Selle projekti eesmärk on organiseerida avalikku ruumi Pärnu uue linnakeskuse arendusalal. Projekti piirkond hõlmab tänavaid ja väljakuid kontserdimaja, muuseumi ja uute kaubanduskeskuste vahel. Aida tänav peaks saama uueks jalakäijate teljeks bussijaama ja jahisadama vahel. Ruumiline kontseptsioon on ühendada erinevad “uue linna” lahtised osad linna ajalooga. Kogu piirkonna disaini põhielement on endine põhiline kaubaartikkel – palk.

Wienerbergeri eripreemia Ühepere elamu Vilniuses (Leedu) Arhitekt: Tadas Balciunas

Aadress: Upytes 5, Vilnius, Leedu

 

See maja kuulub ühe perekonna kolmele põlvkonnale. Fassaadidel on kasutatud kaht kontrastset materjali: tahumatu välimusega klinkertelliseid ja läbipaistvat helkivat klaasi.

Lisaks võitjatele ja eripreemia saajale valis žürii veel kolm tellisprojekti, mis saadetakse koos viie auhinnalise projektiga edasi ülemaailmsele tellisarhitektuuri projektide konkursile „Brick Award 2012“.

Žüriisse kuulusid arhitektuurikriitik Andres Kurg Eestist, arhitekt Guntis Grabovskis Lätist, arhitekt Gintaras Caikauskas Leedust, rahvusvahelisse tellisarhitektuuri aastaraamatusse „brick’10“ valitud Eesti objekti (Pärnu kesklinna koolide võimla) üks arhitektidest Siiri Vallner ja AS Wienerberger meeskonnast Eduard Rõzov Eestist, Dainius Balciunas Leedust ning Dimitrijs Gavrilovs Lätist. 

„The Baltic Brick and Roof Award 2011“ pidulik auhindamistseremoonia toimus 3. märtsil Eesti Arhitektuurimuuseumi ajalooliselt huvitavas endises Rotermanni soolalao hoones. Tseremoonial osales üle 80 külalise kogu Baltikumist. Piduliku tseremoonia avas Wienerberger AS juhatuse liikme Raivo Vasnu avakõne. Žürii esimees arhitekt Gintaras Caikauskas tervituskõne juhatas sisse tellisarhitektuuri konkursi kategooriate nominentide esitluse. Samuti avati kõiki osalenud projekte lähemalt tutvustav fotonäitus, mis jääb Arhitektuurimuuseumi keldrikorrusel avatuks märtsi lõpuni.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785