17. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sweco teeb Rakke lubjatehase rekonstrueerimise projekti

Projekteerimisfirma Sweco Projekt teeb Nordkalk ASile kuuluva Rakke lubjatehase kahe lubjaahju ja täidismaterjali liini rekonstrueerimisprojekti, et lubjatehas saaks kahekordistada toodangu.

Nordkalk on sõlminud lepingu Läti metallurgiaettevõttega Liepajas Metallurgs ja 2012. aastal kasvatatakse lubjatootmise maht tänaselt 40 000 tonnilt 100 000 tonnini aastas. Rekonstrueerimistööde esimese etapi teeb ehitusfirma Skanska EMV AS.

Nordkalk AS tegevjuht Andres Rammul märkis, et alates 2012. aastast on Norddkalkil 15aastane lubja müügileping Läti metallurgiaettevõttega Liepajas Metallurgs. "Kustutamata lupja kasutatakse metallurgias räbusti moodustamiseks. See on võti lubjatootmise jätkamiseks Eestis. Meie eesmärk on renoveerida vanad lubjaahjud, mis seni on seisnud. Investeering projekti on 8,1 miljonit eurot, millest 1,1 miljonit läheb tolmufiltrite soetamiseks, samuti teeme investeeringu ka Liepaja raudteeterminali, et seal saaks meie kaupa vastu võtta,“ sõnas Rammul.

 Rammuli sõnul lähtutakse Rakke tehase rekonstrueerimisel neljast märksõnast: efektiivsus, laienemine, kvaliteet ja vähenev keskkonnamõju. „Peame arvestama konkurentidega Leedus, Poolas, Valgevenes. Lätis meil konkurent puudub. Tahame suurendada müügigeograafiat ja suruda Poola tootjat Poola piiri poole tagasi,“ räägib Andres Rammul. Eestis on suurim Nordkalki kustutamata lubja tarbija Kehra tselluloosi- ja paberivabrik. „Teeme projekti kahe 100tonnise ahju rekonstrueerimiseks, samuti projekteerime uue killustiku purustamise ja täidismaterjali tootmisliini. Pakkusime komplekslahenduse koos tehnoloogiaga. See projekt on meile sissejuhatus edasiseks kuivaineterminalide projektide tegemiseks,“ ütles Sweco Projekti tehnoloogiaosakonna juhataja Priit Lepmets.

Tööprojekt valmib augustis, projekteerimis- ja ehitustöid tehakse ehitajaga käsikäes.

 Sweco Projekt on ehituslik-arhitektuurse, tehnoloogilise ja keskkonna-alase projekteerimise valdkonnas tegutsevaid firmasid. Ettevõte kuulub Skandinaavia ja Ida-Euroopa suurimasse projekteerimiskontserni Sweco AB.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785