15. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kahjumis mööblitootja tõstis palku

Kuigi metallmööbli tootja Jalax lõpetas teist aastat järjest väikese kahjumiga, tõusid aasta algul enamiku töötajate töötasud. "Firma kannatab veel, aga tööturul on olukord selline, et peame inimesi hoidma, et nad ära ei läheks," selgitas ettevõtte juhatuse liige Peeter Allik palkade sidumist tulemusega.

Eelmisel aastal tegi metallmööbli ja -komponentide tootja Jalax ligi 70protsendise käibekasvu, aga kasumisse 105 miljoni krooni (ca 7 mln eurot) suuruse käibe juures ei jõudnud, kirjutab Järva Teataja.

Samas on jaanuari lõpuks üheksal kümnendikul töötajatest keskmine töötasu tõusnud umbes 15%. "Palga tõstmine oli raske otsus, sest laenud on meil endiselt peal ja kasumit me veel ei tooda, aga surve palgatõusuks oli suur ja mingi kompromissi pidime leidma," tunnistas 2009. aasta kevadel palku kärpinud Jalaxi juhatuse liige Peeter Allik.

Möödunud aastal paisutas ettevõte jõuliselt eksporti ja värbas inimesi juurde. "Eks me vahepeal pidime majanduslikel tingimustel inimesi koondama, kuid nüüd näitavad kõik märgid, et turg on tagasi. 90% meie toodangust läheb välismaale, tellijad ootavad ning sellepärast on meil lähiajal kiiresti vaja 20-25 inimest," rääkis Allik mullu septembris.

1993. aastal asutatud Jalax kuulub läbi Formo Metallmööbli OÜ ettevõtte juhtkonnale Peeter-Aleksander allikule, Lauri Lubjale ja Jaanus Turbale.

2009. aastal teenis ettevõte ligi 64 mln kroonise käibe (veidi enam kui 4 mln eurot) juures 5,4 mln krooni ehk enam kui 350 000 eurot kahjumit.

Ettevõte on viimase kümne aasta jooksul figureeriunud edukalt Äripäeva Mööblitootjate TOPi kõrgetel kohtadel, jõudes 2007. aastal teise kohani.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785