5. veebruar 2011

Minister: kaugusepiirangud tuulikutele kehtestatakse

Keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kinnitas, et vastav tuulikute rajamisel eluhoonete lähedusse piirav määrus võetakse loodetavasti vastu juba veebruari jooksul.

"Tuulikutele elamumaadest ja majadest kaugusepiiranguid kehtestava määruse ettevalmistamine on juba lõppjärgus, loodan, et see saab vastu võetud veebruari esimeses pooles. Selle määrusega kehtestatakse täiendavad piirangud tuulikute ja tuulikuparkide rajamisele elamumaa ja hoonete lähedusse. Näiteks suuremate tuuleparkide puhul on see kaugus umbes 1,5 - 2 kilomeetrit," sõnas keskkonnaminister Jaanus Tamkivi kommenteerides tänases Eesti Päevalehes ilmunud lugu, kus esitati ekslik tõlgendus tuulikutele kaugusepiirangute kehtestamisest

Piirangute üle otsustamise õigus antakse kohalikule omavalitsusele, kes saab seada ja otsustada piiranguid inimeste kaitseks. "Kes veel tunnetaks paremini kohaliku kogukonna ootusi kui kohalik omavalitsus - seega on see parim võimalik lahendus," rõhutas Jaanus Tamkivi.

"Tehniliselt on meie juristide hinnangul need piirangud võimalik kehtestada ministri määrusega, seaduse loomine selleks oleks kindlasti ebaproportsionaalne ja aeglasem, seda hakkaks menetlema alles uus riigikogu koosseis. Ilmselt sellest on pärit ka ajakirjaniku ebatäpne tõlgendus meie kavatsustest - olen ka varem arvanud ja arvan endiselt, et ehkki tuulikud on keskkonnasõbraliku energia allikad, siis ka inimesi tuleb kaitsta nende mõju eest. Seda keskkonnaministeerium ka teeb, võite kindlad olla," kinnitas minister. 

Tänane Eesti Päevaleht kirjutas, tuginedes kahe ministeeriumi kirjavahetusele, et seadusega ei planeerita reguleerida tuulikute kaugust elumaadest ja hoonetest ning Keskkonnaministeerium küll jätkab lahenduste otsimist, kuid ei plaani seda probleemi kohe lahendama asuda.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688