25. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kinnisvaraturu käive kasvas üle 18%

Eestis tehti 2010. aastal 31 428 kinnisvara ostu-müügitehingut kogukäibega 1,233 miljardit eurot, kirjutab Domus Kinnisvara arendusdirektor Ingvar Allekand ettevõtte blogis.

Seejuures on aastaga tehingute maht kasvanud 18,3%. Tehingute maht on kasvanud küllaltki ühtlaselt kõigis piirkondades, välja arvatud Hiiumaal, kus on niigi väike tehingute maht on aastaga kahanenud veel 26% võrra ning Raplamaal, kus tehinguid on jäänud 1% võrra vähemaks.

Enim on tehingute arv suurenenud Viljandimaal (27,5% võrra). Kinnisvaraturu käive on aga kasvanud vaid 6,3% võrra, kusjuures käive on jätkuvalt langenud kaheksas maakonnas (Hiiu-, Järva-, Lääne, Lääne-Viru-, Põlva-, Pärnu-, Saare-, Võrumaal). Suurim kaotaja aasta kokkuvõttes on Lääne-Virumaa 53,2%-ga, kuigi näiteks 2010 teine poolaasta oli Lääne-Virumaa kinnisvaraturul oluliselt parem, kui esimene.

Suurimad tõusjad olid väga väikeste algnumbrite juures Valga- (40,7%) ja Jõgevamaa (27,7%). Väiksema tehinguaktiivsusega piirkondade langusnumbritest ei peaks siiski masendusse langema, kuna turu trende määrav piirkond –Harjumaa – on tugevas plussis (käibe kasv 12,2%). Ka Tartumaa käive on 20,4% võrra kasvanud.

Kuna Tallinna korterituru trended jõuavad teistesse piirkondadesse ning segmentidesse ajalise nihkega, siis on tõenäoline, et 2011 on käibe kahanemist oluliselt vähemates piirkondades, kui üldse.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785