24. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välisinvestorid jälgivad kullipilgul Leedu renoveerimisturgu

Leedu eluasemete renoveerimise programm, mis pole veel täielikult välja töötatud, ahvatleb Skandinaavia investoreid ja ärimehi, kirjutab news2biz Lithuania.

Nii on Rootsi ettevõtja Jonas Olaf Hansson loonud Klaipedas hiljuti ettevõtte SHC Group. „Hanssoni plaan on olla valmis, kui Leedu tohutu renoveerimisprogramm hoo sisse saab,“ rääkis Hanssoni konsultant ja SHC Groupi direktor Asta Lukoniene. 

Grupp Klaipedas tegutsevaid Taani investoreid plaanib koos kohalike partneritega investeerida ja hakata tootma lihtsalt paigaldatavaid fassaadiprofiile. Ettevalmistused on kestnud üle aasta, ent endiselt on ebaselge, kui suur nõudlus fassaadidele oleks ning seetõttu on ka tootmisse rakendamine pidurdunud.

„Seadusandlus, mis puudutab laenude ja toetuste andmist vanade nõukogudeaegsete elamute renoveerimiseks, pole veel täielikult välja töötatud, et võimaldada  turule sisenemist. Investorid soovivad oma toote suunata just fassaadide renoveerimise turule,“ kommenteeris Taani osapoole esindaja Henrik Christiansen.

Renoveerimiskavas plaaniti algselt kompenseerida 100% projekti koostamise ja järelevalve kuludelt, hetkel on see määr eelnõus 50%.

1. märtsiks peab Leedu parlamendi töörühm töötama välja uue eelnõu, mis kaotaks puudused praeguses versioonis. Ent vaevalt suudetakse meetmetega lahendada renoveerimisturu peamist probleemi: elanike soovimatust võtta pikaajalist laenu, mille aastaintress on küll vaid 3%, ent 85% kuludest tuleks elanikel endal katta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785