Autor: Birjo Must • 16. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Varsti õige aeg müüa

Kinnisvarabüroo Uus Maa juhatuse liikme Andrus Soonseina sõnul võib pankade viimase aja käitumisel olla mitu põhjust.

“Kuna enamjaolt on meil Rootsi pangad, siis on mingil määral tegemist Rootsi kogemusega,  mis seal jäi tegemata ja mida soovitakse siit poolt teostada,” arvas ta.

Neil on lootus ja kogemus, et kinnisvara muutub mingite aastate pärast perspektiivseks, lisas Soonsein. Eks seda näitab aeg, kui head või halvad otsused said nende poolt tehtud, lisas ta.

Mida pankade käitumine endaga turul kaasa võib tuua, Soonsein ennustada ei oska. “Loomulikult, kui see kinnisvara kõik ühe korraga turule paisata, tekib üleküllus ja pigem hindade langus. Ma ei usu, et pangad nii rumalad on ja sellist taktikat kasutavad,” arvas ta.

See, millal pankade kinnisvaraettevõtted müüma hakkavad, sõltub tema ütlusel paljuski turust ja ka projektidest. “Kui täna näiteks juba pigem tundub, et Tallinna kesklinnas võiks uusi projekte turule tulla, siis kui pankadel peaks olema midagi taolist, siis miks mitte hakata seda juba täna tegema,” rääkis ta.

”Juhul, kui on midagi kusagil väljapool linna, siis ehk ei ole õige aeg. Kinnisvaras on väga oluline projekt ja asukoht,” lisas Uus Maa juhatuse liige.

Täna on uute korterite maht Tallinnas umbes tuhat korterit aastas ja hakatakse jõudma nn tasakaalupunkti. Seega on Soonseina arvates selge, et kortereid võiks juba turule juurde pakkuda või teha.

Taust* SEB kinnisvarafirma Estectus poolt kokku ostetud kinnisvara väärtus ulatus möödunud aasta lõpus 32 miljoni kroonini. Selle aasta kolmanda kvartali lõpuks oli see kasvanud 126 miljoni kroonini.

* Swedbanki kinnisvarafirmale Ektornet kuuluvate varade maht Eestis kokku oli tänavuse aasta alguses 198 miljonit krooni, kolmanda kvartali lõpus juba 593 miljonit krooni.* Swedbanki prognoosi kohaselt ulatub 2013. aastal Ektorneti poolt omandatud tagatisvarade maht Baltimaades kokku 8,5-17 miljardi kroonini, mis moodustab ettevõtte kogu varade mahust koguni kolmveerandi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785