Laenuturg tärkab varjusurmast 

Eluasemelaenude intressimäär on Eesti Panga andmetel püsinud juba üle aasta väga stabiilselt 3,2 ja 3,6% vahemikus. Stabiilset intressimäära on aidanud paigal hoida euribor, mis on kogu sama perioodi püsinud 1% lähistel.

Elamispindade turu stabiliseerumist ja riskide vähenemist peegeldab stabiilse intressimäära kõrval ka stabiilsena 2,5% läheduses püsib intressimarginaa.

Eluasemelaenude käive näitas 2010. a. III kvartalis rekordilist 1,77 miljardi krooni taset. Tegemist on viimaste kvartalite kõrgeima numbriga, kuid siiski mitte mingi rekordilise näitajaga. Sama suur oli eluasemelaenude käive ka eelmise 2009. aasta viimases kvartalis.

Kui aga ülipositiivset meediakajastust saanud laenukäivet võrrelda kinnisvarabuumi tippajaga, siis näiteks 2006. a. IV kvartalis väljastati uusi eluasemelaene 11 miljardi krooni väärtuses ehk käesoleva aasta III kvartali näitajast ligi kuus korda rohkem.

Eluasemelaenude jääk ehk tagasimaksmisel olevate laenude jääk on kvartali baasil vaikselt langenud alates 2009. a. III kvartalist. See tähendab, et endiselt väljastavad pangad vähem uusi eluasemelaene, kui uusi välja annavad.

Viimane on kindlasti selgitatav ka sellega, et langenud kinnisvarahindade tõttu vajavadki tänased koduostjad märksa vähem laenu, kui näiteks 2007. aasta tipphindade ajal.

Langev laenujääk omab kindlasti positiivset tausta majanduskriisi lõpufaasis seeläbi, et tähendab inimeste laenukoormuse langust.

 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed