Autor: Tõnu Toompark • 16. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Laenuturg tärkab varjusurmast 

Eluasemelaenude intressimäär on Eesti Panga andmetel püsinud juba üle aasta väga stabiilselt 3,2 ja 3,6% vahemikus. Stabiilset intressimäära on aidanud paigal hoida euribor, mis on kogu sama perioodi püsinud 1% lähistel.

Elamispindade turu stabiliseerumist ja riskide vähenemist peegeldab stabiilse intressimäära kõrval ka stabiilsena 2,5% läheduses püsib intressimarginaa.

Eluasemelaenude käive näitas 2010. a. III kvartalis rekordilist 1,77 miljardi krooni taset. Tegemist on viimaste kvartalite kõrgeima numbriga, kuid siiski mitte mingi rekordilise näitajaga. Sama suur oli eluasemelaenude käive ka eelmise 2009. aasta viimases kvartalis.

Kui aga ülipositiivset meediakajastust saanud laenukäivet võrrelda kinnisvarabuumi tippajaga, siis näiteks 2006. a. IV kvartalis väljastati uusi eluasemelaene 11 miljardi krooni väärtuses ehk käesoleva aasta III kvartali näitajast ligi kuus korda rohkem.

Eluasemelaenude jääk ehk tagasimaksmisel olevate laenude jääk on kvartali baasil vaikselt langenud alates 2009. a. III kvartalist. See tähendab, et endiselt väljastavad pangad vähem uusi eluasemelaene, kui uusi välja annavad.

Viimane on kindlasti selgitatav ka sellega, et langenud kinnisvarahindade tõttu vajavadki tänased koduostjad märksa vähem laenu, kui näiteks 2007. aasta tipphindade ajal.

Langev laenujääk omab kindlasti positiivset tausta majanduskriisi lõpufaasis seeläbi, et tähendab inimeste laenukoormuse langust.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785