15. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-kinnistusraamatust saab toimiku väiksema vaevaga

Uus teenus e-kinnistusraamatus vähendab kinnistu omanike jalavaeva ja ajakulu, vaja on vaid võrguühendusega arvutit ja ID-kaarti, sõnas kinnistusraamatu digitaliseerimise lahenduse väljatöötanud Net Groupi juht Priit Kongo.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse tellimusel on loodud võimalus kinnistustoimiku digitaliseerimiseks e-Kinnistusraamatu vahendusel. Uus e-teenus võimaldab kasutajatel väga lihtsalt vaadata ja kontrollida oma kinnistustoimiku andmeid ning muudab kinnistute haldamise senisest kordades lihtsamaks.

e-Kinnistusraamat  on riiklik register, kuhu on kantud kõik kinnistud Eestis. Enam ei pea kinnistustoimikuga tutvumiseks minema kinnistusosakonda või notarisse. Nüüdsest saab toimiku digitaliseerimiseks tellimuse esitada vaid mõne hiireklikiga. Digitaliseerimise käigus skaneeritakse kõik kinnistustoimikusse kuuluvad paberdokumendid ja viiakse elektroonilisele kujule. Seejärel saab kasutaja e-teenuse vahendusel ligipääsu kõikidele oma kinnistutega seotud dokumentidele.

"Kui varem pidi kinnistustoimikuga tutvumiseks minema kinnistusosakonda, tegema tellimuse ja ootama arhiividest dokumentide otsimist, siis nüüd piisab vaid võrguühendusega arvutist ja ID-kaardist,“ ütles Net Groupi juht Priit Kongo.

Kinnistustoimiku digitaliseerimise tellimiseks tuleb minna turvalisele veebiaadressile https://kinnistusraamat.rik.ee/ ning sisse logida. Tellimuse edastamiseks on vajalik valida vastav menüü nupp ja kinnistustoimik ongi hiljemalt viie tööpäeva möödudes elektrooniliselt kättesaadav.

Samal aadressil on autenditud kasutajatel  võimalik tutvuda ka teiste kodanike kinnistute toimikutega, kuid selleks peab kasutajal olema põhjendatud huvi. Teenuse „Soovin tutvuda toimikuga“ vahendusel saab esitada kinnistusosakonnale tellimuse kinnistustoimikuga tutvumiseks läbi e-kinnistusraamatu. Lisaks saab kinnistu omanik läbi teenuse „Volitamine“ anda õiguse teisele füüsilisele isikule enda kinnistustoimiku dokumentidega tutvumiseks läbi e-kinnistusraamatu.

Registrite ja Infosüsteemide Keskuse direktori Mehis Sihvarti sõnul on Eesti e-kinnistusraamat üks Euroopa parimaid omasuguste seas. Tegemist on täiselektroonilise registriga, mis tähendab, et õiguslikku jõudu omavad digitaalsed andmed infosüsteemis, mitte info paberkandjal. Oma innovaatilisuse tõttu on Eesti e-kinnistusraamat pälvinud tunnustust ka maailmas, olles valitud „European eGovernment Awards 2009“ finalistiks.

Projekt sai teoks tänu Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu fondi toetusele.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785