Autor: Rivo Sarapik • 1. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümne sammuga kodu kindlamaks

Lisaks suvekodule ahvatlevad vaiksel sügis-talvel kurikaelu eraldatud maamajad. Kuidas tühi maja vargakindlaks muuta? 

1. Uksed ja aknad olgu korralikud. Võimalusel kasutada turvaust. Uksehinged olgu kinnitatud poltidega, ukse sisse võib paigaldada metallriba. Plastakendele turvasulused, lisaks akendel kas turvaklaas või katta klaas turvakilega. Kui ilumeel lubab, võib kasutada aknatrelle, mis raskendavad varga tegevust oluliselt.

2. Lisaks varusta uks tunnustatud tootja turvalukuga. Mõistlik kasutada sellist, mida saab avada vaid võtmega, muidu saab varas ukseklaasi lõhkumisega ukse lihtsalt avada. Võtit ei tohiks jätta suvila juurde, eriti levinud kohtadesse nagu uksemati alla, lillepotti, postkasti jne.

3. Maja olgu valgustatud. Tuled ei pea kogu aeg põlema, saab näiteks anduritega lambid maja ümber panna, mis liikumise peale süttivad. Kui keegi pimedas lähedale tuleb, tõmbab tähelepanu. Pimedus meelitab kurikaela ja pimedas saab segamatult toimetada, valgus peletab.

4. Võimalusel kasutada aegreleesid tulede või koduseadmete nagu teler-raadio tööle panemiseks. Jätab mulje, et majas elatakse..

5. Koduvalvepakett – signalisatsiooni ja patrullivõimalusega. Lärm tõmbab tähelepanu ja peletab, patrull samuti. Valvesüsteemi või turvafirma teenuseid kasutades jätta nende kleebised ja märgid nähtavale kohale – välisuksele, aknapiidale jms.

6. Naabritega tasub hästi läbi saada. Suvilatel talvel sellest suuremat kasu ei pruugi olla, kuid head suhted tulevad kasuks, sest vargad ei tegutse ainult talvel. Kui naabrid on usaldusväärsed ja olemas, leppida nendega kokku üksteise maja järgi vaatamine. Võtta postkastist post, sügisel koristada lehti, talvel käia kasvõi maja ümber jalajäljed sisse. Lumevaip reedab kiiresti, kas majas on elu või mitte.

7. Väärtuslikumad asjad tühjaks jäävast majast kaasa võtta – näiteks koduelektroonika, väärtasjad, tööriistad jms. Kui midagi jääb maha, silma alt ära, et aknast poleks näha ja ahvatlust ei tekiks. Maamajas – väärtuslikumad – traktorid-saed, hea oleks ära viia. Kui maja korralik ja kindel ja valvesüsteem peal, võivad kindlas kõrvalhoonesse majja jätta.

8. Hoovi peale asju ei tohi jätta. See kehtib ka nn päriskodus - muruniiduk ja jalgratas hoovi peal meelitavad ligi. Varastatakse kõike, mida lihtne realiseerida ja millel väärtust. Peale seda aiatehnika (näit muruniiduk), tööriistad ja lõpuks kõik, mis on metallist kaasaarvatud noad-kahvlid. Ka alkoholi, kui seda leiduma peaks.

9. Kodust pikemaks ajaks lahkudes ära räägi sellest juhuslikele inimestele. Süütu teade suhtlusportaalis võib anda kutsumata külalistele vihje.

10. Võidakse arvata, et kui majal on kallid ja palju turvaseadmeid, võib eelpoolnimetatud elementaarsematest soovitustest loobuda. Paraku pole olemas 100%-list turvalisust, inimene saab varga elu võimalikult raskeks muutmine. Sellisel juhul jätabki potentsiaalne kurjategija oma teo mõnikord sooritamata.

Allikas: G4S, Politsei- ja Piirivalveamet, Äripäev

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785