28. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toomas Aaki neli müüti riigihangetes

NCC Ehituse juhatuse esimees ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juhatuse liige Toomas Aak tõi tänasel riigihangete konverentsil välja neli peamist müüti, mida armastatakse rääkida seoses ehitussektori riigihangetega.

Müüt nr. 1. Ehitajad teevad teadlikke alapakkumisi“Minu rõhuasetus on sõnal “teadlikke”,” sõnas Aak Addenda OÜ ja Advokaadibüroo Glimstedti poolt korraldatud riigihangete konverentsil 2010. Tema sõnul ei ole võimalik, et ettevõtted planeerivad vabatahtlikult endale ühelt objektilt miljon krooni kahju, teiselt viis jne. „Normaalsed ehitusettevõtjad nii ei tee. Ma ei saa rääkida kõikide eest, aga pakkuda miinust on ju täielik rumalus,“ selgitas ta.

Müüt nr. 2 Enne tehti alapakkumisi, enam mitte„Täna pakkudes ei tea keegi, kas aasta või pooleteist kestva hanke järel jäädakse plussi või mitte. See selgub alles aasta pärast,“ selgitas ta ning ütles, et tema küll ennustada ei oska kui palju võivad ühe aastaga ehitushinnad tõusta.

Müüt nr 3. Ehitajad jalutavad hankelt minema„Ehitajad ei saa hankelt minema jalutada. Jalutada võib Kadrioru pargis,“ ütles Aak ning lisas, et hangete juures on 10%sed täitmisgarantiid, mis nn minema jalutamise korral maksta tuleb. „Seega kergekäeliselt ei tee seda keegi,“ lisas ta. Aagi sõnul on hankelt lahkumine alati väga kaalutud otsus, arvesse on võetud, et see kahjustab ettevõtte mainet ning lahkumise põhjus on rohkem väärt kui 10% täitmisgarantiid.

Müüt nr 4. Parem riigihangete seadus lahendaks probleemi

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785