20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitushind tõuseb tasapisi

Võrreldes tänavu II kvartaliga tõusis ehitushinnaindeks III kvartalis 1,2%, teatas statistikaamet. Tõusid nii tööjõu, masinate kui ka materjalide hinnad.

Eelmise aasta III kvartaliga võrreldes langes indeks 0,9%. Aastases võrdluses langes indeks seitsmendat kvartalit järjest, ent langus on aeglustunud. Ehitushinnaindeks hakkas eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes langema 2009. aasta alguses, tänavu on langus igas kvartalis aeglustunud — I kvartalis oli langus 7,1%, II kvartalis 3,4%.

Võrreldes eelmise kvartaliga tõusis ehitushinnaindeks viimati 2008. aasta III kvartalis. Seejärel langes ehitushinnaindeks seitse kvartalit järjest kuni III kvartali tõusuni.

 Ehitushinnaindeksit mõjutas endiselt enim tööjõu odavnemine, mis võrreldes 2009. aasta III kvartaliga oli 3,3% odavam. Võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga on ainsana tõusnud ehitusmasinate tunnihinnad. Ehitusmaterjalide hinnad on jäänud eelmise aasta sama kvartali tasemele.

Võrreldes tänavu II kvartaliga tõusid nii tööjõu, masinate kui ka materjalide hinnad. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeks tõusis II kvartaliga võrreldes 1,1% ja langes  2009. aasta III kvartaliga võrreldes 1,2%.

Ehitushinnaindeksi arvutamisel kaasatakse neli ehitistegruppi: eramud, korruselamud, tööstus- ja ametihooned. Remondi- ja rekonstrueerimistööde hinnaindeksi puhul on vaatluse all ametihooned. Ehitushinnaindeks väljendab ehitustegevuse maksumuse muutust ehitusplatsi otsekulude tasemel. Otsekuludes arvestatavad ressursid jaotatakse kolme põhigruppi: tööjõud, ehitusmasinad ja -materjal.

Ehitushinnaindeksi muutus, III kvartal 2010  

                                   II kvartal 2010 –            III kvartal 2009 –                                  III kvartal 2010, %         III kvartal 2010, %KOKKU                                1,2                                  -0,9      tööjõud                           1,6                                 -3,3      ehitusmasinad              1,8                                  1,0      ehitusmaterjal               0,9                                  -0,1Eramuindeks                      0,9                                  -0,9Korruselamuindeks           1,2                                  -0,9Tööstushooneindeks         1,3                                  -0,7Ametihooneindeks            1,2                                   -1,0

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785