Autor: Kadri Paas • 11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peterburi saab Euroopa kõrgeima pilvelõhkuja

Kommersant kirjutab, et valitsus kiitis heaks Gazpromi soovi rajada Peterburi kesklinna Euroopa kõige kõrgem pilvelõhkuja. Hoonest saab 403meetrine klaastorn, mis ajaloolaste ja UNESCO ekspertide väitel rikub Peterburi ajaloolise siluetti.

Selleks, et isegi Gazpromi-sugune Vene energiahiid saaks lõpliku loa klaasmonstrum Peterburi rajada, läks viis aastat aega.

Kui Gazpromi tippjuhi Aleksei Milleri arvates peaksid linlased olema uhked Peterburi kerkiva arhitektuuripärli üle, siis maailmakuulsa Ermitaaži muuseumi direktor Mihhail Piotrovski on väga selgelt sarnaselt Peterburi arhitektide liidu esindajatega enda vastuseisu Gazpromi klaastornile avaldanud.

Mullu oktoobris protestis ka 3000 Peterburi elanikku pilvelõhkuja vastu, sest nende meelest rikub see linna ajaloolise siluetti.

Juba 2006. aasta detsembris hoiatas UNESCO Maailmapärandi komisjoni juht Francesco Bandarin Peterburi kuberneri linnakeskust rikkuva klaashoone eest. Kui 2007. aastal paigutas Maailma Monumentide Fond Peterburi kesklinna ja siluetti 2008. aasta maailma kõige vaatamistväärivamate paikade sekka, siis aasta hiljem hoiatati, et Gazpromi pilvelõhkuja "võib Venemaa maine hävitada".

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785