27. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõik ehitustööd pole ehitustööd seaduse mõistes 

Kõik tavamõistes ehitustööd ei ole ehitustööd ehitusseaduse mõistes, selgitab õigusbüroo Laesson ja Partnerid juhatuse liige Tuulikki Laesson.

Tavaliste ehitiste ehitamisega tegeletakse ainult ehitusseaduse alusel. Kui aga tegu on eriehitistega, siis rakenduvad lisaks ehitusseaduse nõuetele ka teiste seaduste nõuded. Näiteks elektriliinide ehitamisel on tegu nii elektritöö kui ka ehitise püstitamisega ehk ettevõtja peab vastama nii ehitusseaduse kui ka elektriohutusseaduse nõuetele. Seega juhul, kui mingi eritöö tegemisel tehakse ka tööd, mis liigitub ehitamise mõiste alla, peab ettevõtja vastama ka ehitusseaduses sätestatud nõuetele.

Meeles tuleb pidada, et kõik tavamõistes ehitustööd ei ole ehitustööd ehk ehitamine ehitusseaduse mõistes. Näiteks ei ole ehitamine mittekandvate või mittejäigastavate vaheseinte eemaldamine või radiaatori asendamine samasugusega.

Ehitamisega on tegu, kui:

* püstitatakse ehitist* ehitist laiendatakse külge-, peale- või allaehitamise teel* ehitist rekonstrueeritakse ehk muudetakse ehitise piirdekonstruktsioone ning muudetakse ja asendatakse kande- ja jäigastavaid konstruktsioone* muudetakse ehitise tehnosüsteeme* ehitise tehnosüsteemi asendatakse terviklikult* ehitist lammutatakse

Samamoodi kui ehitamisel, on ka projekteerimisel vaja vaadata, et ei projekteerita ehitist või selle osa, millele on kehtestatud täiendavad nõuded. Näitena sobib taas elektritöö, mis sisaldab ka elektripaigaldiste projekteerimist ehk elektriprojektide tegemist.

Projekteerimine on:

* ehitise või selle osa arhitektuurne kavandamine* ehitise või selle osa ehituslik kavandamine* ehitise tehnosüsteemide kavandamine* ehitises kasutatava tehnoloogia kavandamine* ehitise elueast lähtuv ehitise nõuetele vastava kasutamise ja hooldamise tehnomajanduslik hindamine.

Ehitusvaldkondadest pikemalt Äripäeva „Ehituskäsiraamatus“.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785